2010. június 19., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 89. (952.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Hír-Tár
Ha nyár, akkor nyári tábor

A magyar gyerekek ukrán nyelvtudásának gyarapítása céljából nyári tábort szerveztek a Técsői Református Líceumban. A hollandiai Kennemerland Oost Europa Alapítvány támogatásával a diákok különböző ismeretszerző és a kultúrák együttélését tanulmányozó programokban vettek részt. Nagy sikere volt a szentmihálykörtvélyesi ortodox férfimonostorban, valamint a mellette működő "Szribna Zemlja" történelmi-néprajzi múzeumban tett látogatásnak. A Técsői Járási Könyvtárban rendezett foglalkozásokon és a filmvetítéseken szintén sok újdonsággal és érdekességgel találkoztak a diákok és a tanárok. A técsői fiatalok két csoportja komoly ismereteket szerzett a beregszászi konzulátus munkájáról dr. Nagy Petronella konzul vezetésével. Mindenki számára nagy élmény volt "a másik oldalról" szemlélni a kérelmek befogadását, a vízumok kiadását, a különböző típusú vízumok elkészítésének folyamatát. A tábor záróakkordjára a vajnági Edem üdülőközpontban került sor, ahol játékkal, vízibiciklizéssel, bográcsfőzéssel és fürdéssel töltötték az egész napot.

Az állástalanok fele nő

Kárpátalján az idén 12 900-an keresték fel a munkaügyi központokat. Az állástalanok 48,3 százaléka harmincöt éven aluli nő. A hivatalosan nyilvántartott munkanélküliek száma 12 100, akiknek 96,5 százaléka jogosult segélyre, melynek összege 563 hrivnya 22 kopijka. A kimutatás szerint az előző év azonos időszakához képest 43 százalékkal csökkent az állást keresők száma és a lakosság 1,5 százalékát teszik ki. A helyzet a Huszti járásban a legjobb, itt a munkanélküliek aránya csupán 0,6 százalék.

Técsőn is kevés a véradó

Az elmúlt években drasztikusan visszaesett az önkéntes véradók száma. Míg a kilencvenes években hétezren, ma legfeljebb ezerkétszázan ajánlják fel a folyékony életet rászoruló embertársaik megsegítésére, mondta el a Técsői Járási Kórház vérátömlesztő osztályának vezetője. Így a szakemberek kénytelenek a járás falvait járni, s ott toborozni donorokat.

Újabb buszjáratok indultak

Bővült a Munkács–Dercen buszjárat. Eddig napi három alkalommal utazhattak az emberek a településre, mégpedig 5.00-kor, 7.00-kor és 11.30-kor a városközpontban lévő 3. Sz. Rákóczi Ferenc Középiskola mellől. Délután különösen problémás volt a közlekedés. A szolgáltató két új járatot indított. Az egyik 10.00 órakor a központból, a másik pedig 15 órakor az úgynevezett zöldpiactól indul.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó