2010. június 19., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 89. (952.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Nehéz idők, megszorítások jönnek

Az ország és megyénk nehéz gazdasági helyzete és az ezzel járó kellemetlen és népszerűtlen intézkedések szerepeltek az idén első alkalommal összeült megyei közületközi jogismereti koordinációs és módszertani tanács fórumának napirendjén.

A járásokból érkezett szakemberek a bizonyítványt magyarázták, Vaszil Telep, a megyei oktatási és tudományos főosztály osztályvezetője a tanintézményekben folyó jogtudományi oktatásról szólt. A hallottakat kommentálva a tanácskozáson elnöklő Volodimir Zakurenij megjegyezte, sok szép és pozitív momentum hangzott el, ám a valós helyzet mást mutat. Az utcák tele vannak italozó, kábítószerező fiatalokkal, a törvényeket semmibe vevő egyénekkel.

A fórumon megállapítást nyert, fontos szerep hárul a médiára az elkövetkezendő gazdasági megszorításokra történő felkészítésben. Viktor Szvisztak, a megyei közigazgatás apparátusa jogi osztályának vezetője kifejtette: az előző kormánytól katasztrofális helyzetben lévő gazdaságot örökölt az új vezetés. Épp ezért gyors és hatékony reformokra van szükség. Ezek nélkül ugyanis szertefoszlik a szociális védőháló.

Fájdalmas megszorító intézkedéseket hozó átmeneti időszakra kell felkészíteni a lakosságot. A büdzsé stabilizálása érdekében elveszik a hegyvidéktől az eddigi kedvezményeket. Elkerülhetetlen továbbá a nyugdíjkorhatár emelése. Meg kell érteniük a polgároknak, mondta végezetül Volodimir Zakurenij, hogy csak közös áldozathozással lábalhat ki az ország nehéz helyzetéből.

Mit tehet mindehhez az újságíró? Talán azt, amit a kényes kérdésekre az illetékesek szoktak válaszolni: No comment.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó