2010. június 19., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 89. (952.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Szempont
Hatékony-e a szociális védőháló?

Hatályba léptek az új szociális normatívák. A kormány az év folyamán ötször igazítja ki a segélyek, nyugdíjak, egyéb juttatások összegét. A létminimumot 32,1 százalékkal emelik. Mindezt a rossz gazdasági helyzet ellenére. De vajon igazságos-e a rendszer?

– Állítólag nőtt az alkalmazottak jövedelme, de ezt nem minden munkahelyen lehet érzékelni.

– Ezzel egyetértek. Valóban vannak olyan munkaadók, akik tudatosan igyekeznek a lehető legalacsonyabb szinten megállapítani dolgozóik keresetét, aminek érdekében csökkentett, vagy részmunkaidőben dolgoztatják alkalmazottaikat. Mások azzal csapják be dolgozóikat, fosztják meg őket a szociális védelemtől, hogy nem hivatalos formában, borítékban fizetik a bérüket. Különben januártól 1662 hrivnyára nőtt vidékünkön az átlagkereset. A minimálbér pedig július 1-től 888 hrivnyára emelkedik. Ezt év végéig még kétszer fogják módosítani. Főosztályunk ellenőrzéseket kezd a munkáltatóknál az illegális bérezés felszámolása érdekében.

– Az új szociális normatívák között nem találunk említést a háború gyermekeiről.

– A háború gyermekei valóban nem szerepelnek az idei költségvetési törvényben a szociálisan támogatottak között. Ők továbbra is a kommunális szolgáltatások díjtételeiben élveznek kedvezményt.

– Az új tarifák alaposan megnövelik az állam kiadásait. Vajon honnan lesz pénz a zavartalan kifizetésekre?

– Az idei büdzsét úgy tervezték, hogy biztosítva legyenek a szociális kiadásokhoz szükséges források.

– Emelték az öregségi nyugdíjat is, de sokan bosszankodnak amiatt, hogy végigdolgozták az életüket mégis alig valamivel kapnak többet, mint azok, akiknek egyetlen nap munkaviszonyuk nincs.

– Az állam abból indul ki, hogy mindenkinek joga van a tisztes megélhetéshez. Ezért a minimális öregségi nyugdíjra feljogosító öt év munkaviszonnyal sem rendelkezők szociális nyugdíjat kapnak, mely nem lehet kevesebb a munkaképtelenek számára megállapított létminimumnál, ami július1-től 709 hrivnyát tesz ki.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó