2010. június 17., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 87-88. (950-951.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Évgyűrűk
Mozaik
Sport
A vonzalom dinamikája: szép lánynak gazdag pasi

Szép lányok és gazdag fiúk boldog násza, a vonzalom dinamikájának mentén – az a fajta sztereotípia ez, amitől percek alatt megőrül bárki, aki kicsit is érzékeny lélek. Elvégre melyik lány akar pusztán szextárgy lenni, és melyik férfiember vágyik arra, hogy anyagi érdemei miatt imádják? Az evolúciós rémálom azonban szörnyű valóság: holland kutatók megállapították, hogy a férfiak másodpercek tört része alatt a külső jegyek alapján választanak párt, míg a nők más szempontok szerint válogatnak...

Ha abból indulunk ki, hogy egy átlagos pasi percekig diszkréten stíröl bármilyen nőt a szeme sarkából, nehéz elhinni, hogy voltaképpen egy ezredmásodperc is elég számukra, hogy eldöntsék, akarnak-e bármi komolyat a hölgytől. A jelenségnek mindenesetre már tudományos magyarázata is van: Mark van Vugt, Dr Johanna van Hooff és Helen Crawford bizonyították, hogy a férfiak az arc szépsége alapján választanak, míg a nők a bizalom és a kiegyensúlyozott anyagi háttér külső jegyei mentén indulnak el.

A kutatás során a férfiak és a nők agyműködését gép vizsgálta, miközben különböző feladatokat kaptak. Elsőként különböző fotókat mutattak nekik az ellenkező nem tetszetős és kevésbé vonzó tagjai közül: és lássatok csodát, a pasik agyműködését teljesen összezavarta egy-egy szép nő. A hölgyek ezzel szemben higgadtak és nyugodtak maradtak, amikor különösen jóképű, sportos, tetszetős külsejű férfi fotójával találkoztak. A férfiak másodpercek tört része alatt ki tudták választani a számukra legvonzóbb nőket, míg a szebbik nem csak más, egyéb tényezők alapján tudott dönteni: beszédhang, a beszélgetés tartalma és modora, no és az öltözék, amit a férfi viselt.

"A férfiak az evolúció során úgy alakultak ki, hogy a termékenységre utaló jelekre legyenek fogékonyak: az arc szépsége pedig számukra a termékenység egyik jele. Ugyanígy a nagy mell, széles csípő, kerek fenék is azt mutatja, a nő képes utódokat létrehozni és táplálni" – összegezte az eredményt az amszterdami egyetem kutatócsoportja. "A nőket ezzel szemben nem mozgatja meg a külső: az ő agyuk egyáltalán nem, vagy csak igen csekély mértékben reagált, amikor jóképű férfiak fotóit mutatták nekik. A nőknek több bizonyítékra van ugyanis szükségük ahhoz, hogy ösztönös, tudat alatti döntést hozzanak arról, a férfi vajon megfelelő társ és apa lenne-e..."

Természetesen a XXI. század nyugati társadalmaiban az utódnemzés nem elsődleges kritériuma a párkapcsolatok szerveződésének, sőt: ma már a szabadidő kellemes eltöltésének vágya és a testi örömök élvezete gyakrabban hív életre szerelmet, mint a családalapítás ösztöne. Mégis, hiába fókuszál tudatunk egészen másfajta örömökre, az evolúció természeténél fogva csak egyetlen irányba mutat: ez pedig a fajfenntartás, ami termékeny anyatípusokra és megbízható, családját eltartani képes apa-alapanyagokra osztja fel a világot láthatatlan ecseteivel.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó