2010. június 17., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 87-88. (950-951.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Évgyűrűk
Mozaik
Sport
"Fiúk, mi oda győzni megyünk!"
Kárpátaljai magyarok a dél-afrikai vb-n

Az Aranycsapat Alapítvány kezdeményezésének köszönhetően többek között kárpátaljai fiatalok is képviselik majd a magyar nemzetet a labdarúgó világbajnokság helyszínén a dél-afrikai Riversdaleben a Nemzetek Kupáján. Az összetartozás legszebb példája, hogy a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok alkotják a nemzet válogatottját. Ezt erősíti a piros, fehér, zöld mezen olvasható Hungariens felirat, melynek jelentése: magyarok. A kárpátaljai különítmény – Fejes Tibor szövetségi kapitány, és a három ígéretes labdarúgó-palánta: Fejes Roland, ifj. Gajdos István, és ifj. Bidzilja Pál június 29-én indul útnak.

– Szinte lehetetlen szavakba önteni, mit jelent felnőttként számomra a dél-afrikai kiruccanás, nem beszélve a srácokról – kezdi Fejes Tibor. – Ilyen lehetőség csak egyszer adódik az életben. A Nemzetek Kupáján hatvan ország csapata lép majd pályára, köztük a magyarok, soraikban kárpátaljai, felvidéki ifjú tehetségekkel. Tulajdonképpen nevezhetnénk mini világbajnokságnak is. Én bízom a gyermekeink tudásában, gyakran felhívom a figyelmüket arra, hogy: "Fiúk, mi oda győzni megyünk!"

A 13 éves Fejes Roland, nagy álma válik valóra ezzel a tornával, már alig várja, hogy a fekete kontinensen léphessen pályára.

– Hét éve kergetem a bőrgolyót, az elmúlt évek kemény munkájának gyümölcse ez a lehetőség, remélem, tudok majd élni vele, ugyanakkor egy kicsit izgulok is. Ezerrel készülünk, minden nap edzünk, én személy szerint nagyon komolyan veszem ezt az egészet: motivált vagyok. Úgy gondolom, igenis megnyerhetjük a tornát. Egy sportoló legnagyobb hibájának tartom, ha önbizalomhiányban szenved. Én azt mondom: győzni fogunk! – hangsúlyozta Roland.

– Kicsit tartok az ellenfeleinktől, hisz a világ legjobb serdülőcsapatai ellen kell majd bizonyítanunk – mondja ifj. Gajdos István, aki hátvédként erősíti a válogatottat. – Természetesen nem állunk oda feltartott kézzel, azért dolgozunk, hogy megmutassuk a világnak, érünk annyit, mint a topválogatottak.

Ifj. Bidzilja Pál élete csecsemőkora óta a labdarúgásról szól. Gyakorlatilag a futballpályán nőtt föl, hisz édesapja nyomdokaiba lépett.

– Az álmom, hogy profi focista legyek. Hogy most kijuthatok a vb-re, szinte hihetetlen: még most sem fogtam fel. Ez a torna egy lépcsőfoka annak a célnak, amit kitűztem magam elé. Középpályás vagyok, de ha kell, akkor előre török, és gólt rúgok, remélem, ez Dél-Afrikában is sikerül majd. Eleinte hihetetlennek tűnt az egész, most pedig már számolom a napokat, nagyon készülök.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó