2010. június 17., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 87-88. (950-951.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Évgyűrűk
Mozaik
Sport
Med+Info
A testmagasság és a szívbetegség

Az alacsony emberek 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg idő előtt szívbetegségek miatt, mint magasabb embertársaik.

A finn tanulmány szerint a 153 centiméternél alacsonyabb nők, valamint a 165 centiméternél alacsonyabb férfiak kockázata a kardiovaszkuláris betegségekre jóval nagyobb, mint azoké a nőké és férfiaké, akik magassága meghaladja a 166, illetve 173 centimétert. A European Heart Journal című szaklapban közzétett megállapítások azt jelzik, hogy a kis testmagasságot a szívbetegségek már ismert kockázati tényezői közé kellene sorolni az elhízás, az idősebb életkor és a magas koleszterinszint mellé – vélik a kutatók. A megállapított összefüggés magyarázatainak egyike, hogy az ala-csonyabb emberek koszo-rúserei kisebbek, szűkebbek, ezért könnyebben elzáródnak. Más kutatások viszont a gének szerepét emelik ki.

Jön a vegetariánus csirkehús

Feltalálták a vegetariánus csirkehúst az amerikai Missouri Egyetem kutatói – írta legfrissebb számában a Time magazin.

Bár különböző húsutánzatok már évek óta forgalomban vannak, a csirkehús finom, rostos szövetének előállítása különösen nehéz feladatnak bizonyult. Azonban úgy tűnik, most megtalálták azt a bonyolult módszert, amely a tökéletes csirkeíz mesterséges megteremtéséhez kell. Előállítottak egy olyan szójaalapú terméket, amely nemcsak csirkeízű, hanem ugyanúgy omlik szét a szájban, mint az igazi szárnyasból készült ételek. Ehhez 175 Celsius fokra kell hevíteni a szójaprotein, a búzaliszt és a víz keverékét, és aztán nagyon gyorsan, még mielőtt megolvadna, le kell hűteni. A Time szerint valódi áttörésről van szó, az álcsirkehús megoldhat egy ősi dilemmát: nem kell állatokat ölni az emberek élelmezéséhez.

A hétfő a legnehezebb

Hétfőn négyszer annyi időn át készülődnek a munkába induláshoz a nők Nagy-Britanniában, mint péntekenként – derül ki egy brit felmérésből.

Mint kiderült: hétfőnként a brit nők átlagosan 76 perc alatt készülnek el. Ennek csaknem a harmada a hajukra megy el, 18 perc a szemkifestésre és az arc sminkelésére, 16 perc a ruhák kiválasztására, a maradék pedig tisztálkodásra. A 76 perc 40-re rövidül keddre, majd tovább zsugorodik fokozatosan, s pénteken már 19 perc alatt is össze tudják kapni magukat. A felmérés szerint nemcsak a nők készülődnek hosszasabban hétfőnként, hanem a férfiak is. Ők 28 percet töltenek vele a hét első napján, pénteken már csak 11-et.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó