2010. június 17., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 87-88. (950-951.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Évgyűrűk
Mozaik
Sport
Fertőzésveszély külhonban

Nem csak a harmadik világ országaiban vannak fertőzésveszélynek kitéve a nyaralók: a Földközi-tenger vidékét felkereső turistáknak például csaknem a tíz százaléka betegszik meg komolyabban az utazás alatt.

A fertőzéseket a nem megfelelő higiénés feltételek, a mosatlan vagy szenynyezett vízzel mosott zöldség, gyümölcs, valamint a tengeri herkentyűkből készített étel is okozhatja.

A távolabbi úti céloknál még nagyobb elővigyázatosságra van szükség. Csapvizet bizonyos országokban még fogmosásra se használjunk. Tilos a nyers zöldség, a fagylalt, a jégkockás üdítő vagy koktél fogyasztása, a szalmonella nem pusztul el mélyhűtéskor.

A védőoltásokkal kapcsolatban az utazás előtt 4–6 héttel kérje a családorvosa tanácsát.

Hepatitis B: Vérrel szenynyezett eszközzel és testváladékokkal vihető át. Nemcsak azoknak javasolt, akik futó szexuális kapcsolatot létesítenek, hanem a cukorbetegeknek is, ha orvosi kezelésen vesznek részt kinntartózkodásuk alatt. A védettséghez három oltás szükséges.

Tífusz: Ételekkel, vízzel terjed, elsősorban Dél-Amerika és Ázsia egyes országaiban okoz veszélyt.

Agyhártyagyulladás: A közép-afrikai és arab országokba utazóknak ajánlott az oltás, melynek igazolása nélkül Szaúd-Arábiába például vízumot sem adna.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó