2010. június 17., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 87-88. (950-951.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Évgyűrűk
Mozaik
Sport
A világ legbizarrabb orvosi csodái

Szinte naponta olvashatunk olyan orvosi csodákról, amelyeket a média szívesen tálal sokkoló esetekként: a kutyák rákot diagnosztizálnak, 10 évig élt két szívvel egy ember, valaki felébredt 19 évi kóma után. Ezek tényleg csak kiszínezett esetek? Sok esetben nem! Néhány hangzatos címlapsztori mögött valódi orvosi csoda rejlik.

Magzat a magzatban

A fetus in fetu, azaz "magzat a magzatban" egy rendkívül ritka fejlődési rendellenesség. Az ikerterhesség nagyon korai szakaszában az egyik magzat szinte becsomagolja a másikat, így az elhal, és nem az édesanyja, hanem ikertestvére testében fejlődik tovább. A legtöbb ilyen esetet közvetlenül a szüléskor észlelik, és az elhalt, parazita magzatot a megszületett gyermek testéből sebészeti úton eltávolítják. 2008-ban a nyolc hónapos Malin élő Fatoumatának a parazita ikertestvérét kellett leoperálni a hátáról, mivel az hátráltatta a növekedésben. A "magzat a magzatban" esetek igen ritkák, félmillió terhességből egy ilyen eset van.

46 éve terhes

2002-ben egy megkövesedett magzatot találtak egy marokkói asszonyban. A 75 éves Zahra Aboutalib erős medencetájéki fájdalommal került kórházba. A kivizsgáláskor kiderült, hogy halott magzatát hordozta méhében. Az idős asszony 46 éve volt terhes. A 3700 grammos baba még 1956-ban, a terhesség vége felé elhalt, megkövesedett, majd hozzánőtt anyja hasfalához és belső szerveihez. A kőmagzat a görög litopedion szóból ered, és egy olyan nőgyógyászati megbetegedés, amelynek során az embrióban az elhalás után mészsók rakódnak le és ezáltal kőszerű, kemény tömeggé válik.

Ikrek két apától

Az eset 2009 májusában az Egyesült Államokban történt. A fiatal szülők azt vették észre, hogy ikreik, Justin és Jordan egyáltalán nem hasonlítanak egymásra, ezért elvégeztettek egy DNS-tesztet. A vizsgálat eredménye megdöbbentő volt: az ikrek két apától származnak. A hír sokkolta a 20 éves anyát, Mia Washingtont, aki a terhelő bizonyíték nyomására bevallotta partnerének, hogy pár órával az együttlétük után a szeretőjével is lefeküdt. Ennek következménye superfecundatio lett, azaz a két petesejtet két különböző spermium termékenyítette meg. 2008-ban a Sunday Times egy hasonló esetről tudósított: Dél-Afrikában hármas ikrek születtek két apától. Az újság szerint ez akkor fordulhat elő, ha egy nő 24 órán belül különböző férfiakkal létesít szexuális kapcsolatot.

Münchhausen-szindróma

A Münchhausen-szindróma a hipochondria egyik súlyos formája. Franciaországban egy anya olyan nagy mennyiségű inzulinnal mérgezte 9 éves lányát, hogy az anyag megtámadta emésztőszerveit, sőt el kellett távolítani a lány hasnyálmirigyének egy részét. 2002-ben az ügy bíróság elé került. A tárgyaláson kiderült, hogy az anya Münchhausen-szindrómában szenved, és ő bántalmazta gyermekét. Ez a betegség leginkább a nőket érinti: az anya kitalál gyermekének egy betegséget, gyakran viszi orvoshoz, és nem tud megnyugodni addig, míg az orvos a "betegséget" meg nem találja. Súlyosabb esetekben tüneteket is előidéz annak érdekében, hogy meggyőzze az orvosokat, vizsgálják meg és kezeljék gyermeküket.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó