2010. június 17., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 87-88. (950-951.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Évgyűrűk
Mozaik
Sport
A legkiválóbb szakemberek elvándorolnak

Az egészségügyi dolgozók napjának küszöbén Roman Snicer tájékoztatta a médiát a rendszer jelenlegi helyzetéről, a tervekről.

A megyei egészségügyi főosztály vezetője a hálózat legfontosabb feladatai között a lakosság minél tökéletesebb ellátását, a gyógyító munka színvonalának emelését, a demográfiai helyzet stabilizálását, az intézmények anyagi-műszaki bázisának javítását emelte ki. A célkitűzések sorában említette a kórházi betegek teljes körű, azon belül gyógyszerekkel való ellátását, az anya és gyermekvédelem javítását, a fertőző betegségek, többek között a HIV/AIDS, a tbc terjedésének visszaszorítását.

A kárpátaljai medicina jelenleg 610 gyógy-profilaktikai intézményt számlál. 280 családorvosi rendelőnk van, ezáltal a lakosság 82,9 százalékának ellátása lehetséges. Az idei büdzsében több pénzt különítettek el. A tavalyi 224 millióval szemben 289 millióból gazdálkodhatnak. A gyógyszerekre 21,3, a betegek étkeztetésére 4,2, karbantartási munkálatokra 1,2 millió hrivnyával jut több. Amennyiben a központi költségvetés kiutalja rá a szükséges összeget, folytatódik a técsői járási Apsán a zárt típusú megyei tüdőgondozó, a Novák András nevét viselő megyei kórház új sebészeti szárnyának, a Rahói és az Ilosvai Járási Kórház szülész-nőgyógyászati szárnyának építése.

A főorvos a pozitívumok között említette, hogy sikerült némileg visszaszorítani a csecsemőhalandóságot, s egyike vagyunk azon megyéknek, melyekben nőtt a születések száma.

Lapunk azon kérdésére, a jelenlegi gazdasági körülmények között el tudnak-e helyezkedni a friss diplomás orvosok, Roman Snicer először is elmondta, megyénkben nincs munkaerőhiány. Problémát jelent viszont, hogy a dolgozók harminc százaléka nyugdíjas korú, akik gyakorlatilag elfoglalják a fiatalok helyét. Ugyancsak gondot jelenthet a jövőben a munkaerő-elvándorlás.

– Míg a magasabb bérezés, a jobb körülmények miatt például Magyarországról Németországba, Angliába, az USA-ba mennek az orvosok, helyüket a mi legkiválóbb szakembereink töltik be. A szomszédos államok gyakorlatilag elszippantják a legjobbakat.

Szóba került az egészségügyi biztosítási rendszer is, melyről már évek óta beszélnek. A főosztályvezető szerint annak bevezetéséhez számos törvény módosítása szükséges. Lényege a szűrővizsgálatok kötelezővé tételében lenne, melyek elmulasztása esetén az adott egyént kizárnák a biztosítási rendszerből, s kénytelen lenne saját költségén kezeltetni magát.

– Egyébként is szükség van a gyökeres reformokra, a medicina jelenleg ugyanis nem azzal foglalkozik, ami a dolga lenne. Gyógyítás helyett ötven százalékban szociális feladatokat lát el – véli a főorvos, aki ígéretet tett arra, hogy ismét visszaállítja a patikai tudakozó vonalat (061), mely néhány éve megszűnt, valamint beüzemeli a főosztály bizalom vonalát is, melyen a lakosság egyenesen munkatársainak jelezheti észrevételeit, problémáit.

Roman Snicer ugyancsak szükségét látná egy központi megyei laboratórium létrehozásának, melyben egy helyen végeznék el valamennyi típusú minta elemzését.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó