2010. június 17., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 87-88. (950-951.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Évgyűrűk
Mozaik
Sport
Kijev mihamarabbi vízumkönnyítést remél
Sokan még mindig a maffiával azonosítják Ukrajnát

Akár már az idén jelentős vízumkönnyítésre számíthat Ukrajna, állapította meg közös sajtótájékoztatóján Mikola Azarov miniszterelnök és Catherine Ashton, az Európai Unió külpolitikai főképviselője.

A Kijev és Brüsszel együttműködésének legaktuálisabb kérdéseit áttekintő luxembourgi tanácskozáson szó volt még a gázszállítások biztonságáról, az energiatranzit-rendszer modernizációjáról, a politikai és gazdasági reformfolyamatok elmélyítéséről és felgyorsításáról, a szólásszabadság garantálásáról, valamint az EU és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi övezet mielőbbi létrehozásáról, amitől egyébként a felek kölcsönösen a hitelválság okozta gazdasági visszaesés mérséklését remélik. Ám hogy mikor valósulhat meg az utóbbi projekt, azt ma még nagyon nehéz megmondani, több vezető tagállam ugyanis komolyan félti agrárpiacát az ukrajnai termékektől.

A találkozón az ukrán kormányfő a reformok hatékony segítését is kérte Brüsszeltől, valamint az ígért vízumkönnyítés mihamarabbi végrehajtását. Catherine Ashton a maga részéről utóbbi téma kapcsán megjegyezte, a vízumliberalizációs tárgyalások igen aktív szakaszba értek, s reményei szerint az őszre tervezett EU–Ukrajna csúcson már konkrét lépésekről is szó eshet.

Ugyanakkor az Európai Stabilitásért Kezdeményezés (ESI) civil fórum egyik koordinátora, Alexander Stiglmaier arra emlékeztet, hogy sok EU-s tagállamban még mindig hajlamosak a maffiával azonosítani Ukrajnát, s mivel a vízumkényszer eltörlése konszenzuson alapuló döntést igényel, több tagállam igencsak hátráltathatja ezt a folyamatot. Stiglmaier szerint Kijevnek minél gyorsabban és minél többet át kell vennie a balkáni tapasztalatokból. Elsősorban határőrizeti rendszerén, az illegális migráció visszaszorításán és a korrupció elleni szigorúbb és hatékonyabb fellépésen kell jelentősen javítania, valamint több jogszabályát az európai normákhoz szükséges igazítani. Az egyik legnagyobb problémát az okozza, hogy az országban még mindig nem honosították meg a biometrikus adatokat tartalmazó útleveleket, noha ez egyik alapfeltétele a vízummentességnek.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó