2010. június 17., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 87-88. (950-951.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Évgyűrűk
Mozaik
Sport
Amikor a semmi jellemez

Az Árpád-kori Mezőkaszonyt, mint Kárpátalja legtöbb magyarlakta települését szorgos emberek lakják. Van mezőgazdasága, gyümölcs- és szőlőtermesztése, s egy messze földön híres gyógyfürdője, amivel ezreket vonz a helyszínre határon innen és túlról. Már csak emiatt is üdvös, ha nem éri szó a ház elejét. Ám vannak dolgok...

Az elmúlt évtizedek nem éppen könnyű sorsa számos terhet rakott az ott élők vállára. Néha persze örömöt is, ami reményt adott arra, hogy a több ezer lelket számláló közösség civilizált, európai módon élhessen.

Az egyik ilyen fénysugárnak a földgáz elérhetősége mutatkozott, ám mint egyik olvasónk leveléből kiderült, sokak számára ez mindmáig csak álom maradt. Hitman Tibor polgármester az erre szükséges pénzt is begyűjtötte a lakosoktól, hogy megépülhessen az oly régen áhított csővezeték-rendszer. Ez azonban csak részben készült el.

A település több utcájának lakói ma sem értik, miért?

Egyik oknyomozó riportunk alkalmával mi is ellátogattunk a helyszínre és megkerestük a polgármestert. Megkértük, tájékoztassa lapunkat, s azon keresztül olvasóinkat, mi a késedelem oka? Ő azonban furcsa módon, arra hivatkozva, hogy a Kárpáti Igaz Szó úgyis kiforgatja a szavait, kategorikusan elzárkózott a válaszadás elől.

Kérdem én: hogyan lehet kiforgatni azokat a szavakat, amelyeket el sem mond?

Hitman Tibor hosszú évek óta áll (ül) Mezőkaszony élén, s mint a lakók által ilyen funkcióval megbízott személy, tudnia illene, hogy a média kényes kérdéseire fölöttébb az ő érdeke válaszolni, mert ha nem teszi, ott valami gyanús. A helyiekkel elbeszélgetve, most is alapos a gyanú, hogy valami hasonló eset áll fenn...

S ami még ide tarozik, ha valóban forgatja lapunkat, észre kellett vennie, hogy a Kárpáti Igaz Szó az úgynevezett "másik oldalnak" is mindig teret biztosít. Azaz, ha akar, cáfolhat. Eddig nem tette.

Azt hiszem, nem is erről van szó...

Hitman Tibor – termetét, mozdulatait és viselkedését szemlélve – nekem a nagy humoristát, Salamon Bélát juttatta eszembe, aki hivatásból nevettetett. Mezőkaszony polgármestere viszont hivatalból. Az eltérés mindössze két betű. De mekkora különbség!

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó