2010. június 17., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 87-88. (950-951.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Évgyűrűk
Mozaik
Sport
Rendőrségi jó tanácsok a nyárra

A vakáció, a nyaralás időszakában rengeteg kárpátaljai kerekedik fel, hogy hosszabb-rövidebb időt pihenéssel töltsön. Azonban ekkor sem árt gondoskodni hátrahagyott értékeink biztonságáról. A megyei rendőr főkapitányság társadalmi kapcsolatok osztályának tanácsai éppen arra vonatkoznak, hogy mire érdemes odafigyelni és mit tehetünk lakásunk védelmében.

A jó szomszédnál nincs jobb. Főleg, ha arra is meg lehet kérni, figyeljen oda a lakásunkra, rendszeresen ürítse ki a postaládánkat. Ha tele van, a legbiztosabb információ a rosszban sántikáló számára, hogy a háziak nincsenek odahaza. Ha van, feltétlenül hagyjuk meg mobiltelefonunk számát.

Elutazás előtt nem árt megbizonyosodni az ajtó és a kapu zárának állapotáról. Ha szükséges, erősítsük meg vagy cseréljük le biztonságosabbra. Sokan követik el azt a hibát, hogy virágcserép vagy lábtörlő alá, esetleg más nyilvánvaló helyre rejtik a bejárati ajtó kulcsát. Sőt, kiakasztott cédulán tudatják a felvigyázóval, és persze a betörővel is, hová rejtették. Ne rejtegessük, inkább bízzuk azt is a felkért szomszédra, rokonra. Elmenőben ne csak az ajtót, hanem az ablakokat is zárjuk be.

Aki elutazik, az gondosan zárja el a hátrahagyott családi ékszereket, más, könnyen mozdítható értékeket. Ott sem árt az óvatosság, ahol nyaralni fogunk. A legtöbb szállodában már van értékmegőrző, ahol nyugodtan elhelyezhetjük a számunkra fontos tárgyakat, készpénzt. Ezekért a szállásadó visel felelősséget. A hotelszobában azonban csak a saját felelősségünkre hagyhatunk bármit.

Régi szabály, hogy a tömegközlekedési eszközökön, megállókban ne mutogassuk feltűnően ékszereinket, pénzünket, maroktelefonunkat. A készpénzt soha ne tartsuk egy helyen, hanem kisebb összegekre bontva osszuk szét a zsebekben.

(b. cs.)

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó