2010. június 17., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 87-88. (950-951.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Évgyűrűk
Mozaik
Sport
Kezdődjön itt a világ!

Önök hisznek a számmisztikában? Akár igen, akár nem, Bíró Vencel életének meghatározó eseményei szinte egyetlen számhoz kötődnek. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) fertősalmási alapszervezete elnökének június 21-én született a lánya. 21-én nősült. 21-én született a fia. Ő maga pedig a fordítottján: 12-én.

Hogy véletlen-e vagy sem, döntsék el az olvasók, mindenesetre tény: június 21-én új polgármestere lesz az egy községi tanácshoz tartozó Fertősalmásnak és Nagypaládnak. A két jelölt egyike: Bíró Vencel. Hogy a csillagok állása vajon azt jelenti-e, hogy a 19-re kért lappal meglesz a nyerő huszonegy, a szavazófülkében dől el. Ami biztos: lelkesedésben és elszántságban nincs hiány, s mindez elég volt egy jó program megírásához, és elég lehet annak végrehajtásához is. A jelszava – Együtt – egymásért – mindenesetre két dolgot feltétlenül jelent. Az egyik, hogy megválasztásával egy olyan ember kerülhet a polgármesteri székbe, aki a széthúzás helyett az összefogás és a kompromisszum híve, a másik: tisztában van azzal, hogy csak így sikerülhet kimozdítani a két települést az eddigi árnyékpályáról.

Hogy június 20-án mit hozhat a választópolgárok jó döntése, azt a polgármesteri szék várományosától kérdeztem.

– Aki nyitott szemmel jár, éljen bár Nagypaládon vagy Fertősalmáson, az tudja: mivel a két település helyzete meglehetősen rossz, változásra van szükség – mondja Bíró Vencel. – Sokszor olybá tűnik, mintha itt lenne a világ vége, holott éppen az ellenkezője az igaz. Ám ahhoz, hogy valóban itt kezdődjön a világ, tenni kell. Például hozzá kell látni azoknak a problémáknak a megoldásához, amelyek jelenleg megkeserítik a két település életét. A programomban rövid- és hosszú távon megvalósítandó pontok egyaránt vannak.

Bíró Vencel úgy véli, sikeres pályázatokkal, esetleg állami támogatással megvalósítható a paládi művelődési ház és az almási óvoda rekonstrukciója és újraindítása. Mi tagadás, emberpróbáló feladatról van szó, de hát egyszer el kell kezdeni építkezni. A polgármester-jelölt kiemelt feladatnak tartja a vízelvezető árkok rendbetételét, a faluszépítést, az utcai világítás felújítását, kulturális és sportprogramok szervezését, a családorvosi rendelők támogatását. S hogy még mire van szükség? Például évente megtartott falugyűlésre, ahol ki- és megbeszélhetők a mindennapi élet problémái, és tájékoztatni lehet a polgárokat az elvégzett munkáról.

S hogy mi az, ami lényegesen változtatna a már említett mindennapi életen? A polgármester-jelölt szerint az egyik a Nagypaládon talált termálvíz hasznosítása. Egy gyógyüdülő, amellett, hogy a helyieknek pihenési lehetőséget biztosítana, bevételt jelentene a községi tanács számára, azaz ha részben is, fedezné a különböző fejlesztéseket. Másrészt munkalehetőséget jelentene. Bíró Vencel kategorikusan kijelentette: egy ilyen jellegű beruházáshoz polgármesterként kizárólag akkor járul hozzá, ha a paládi és az almási lakosság elsőbbséget élvez a foglalkoztatás terén.

A két település bevételeit – és ezzel lehetőségeit – gyarapítaná a Nagypalád–Nagyhódos közötti határátkelő megnyitása. Emellett ez is újabb munkalehetőségeket jelentene. Üzemanyagtöltő-állomás épülhetne, vállalkozások indulhatnának be. A tervre Magyarország már rábólintott, most Ukrajnán a sor.

– Eddig még nem beszéltünk az utak állapotáról, holott akár azzal is kezdhettük volna.

– Ezen a téren a helyzet egyszerűen siralmas. Az ügyben már léptem, kérelmeztem a Tiszapéterfalva–Nagypalád–Fertősalmás közút javítását, ami időközben el is kezdődött. Nem azért tettem, hogy polgármester legyek, hanem azért, mert muszáj. Ha nem nekem szavaznak bizalmat, a kijavított út akkor is itt marad. Egy határátkelő egyébként ezen a téren is további fejlesztést jelentene.

– Egyetlen ellenfele van. Milyen a viszonyuk? Egyáltalán: az számít-e, hogy ki mit akar, vagy az, hogy ki hol él?

– A másik jelölttel kifejezetten jó kapcsolatban vagyok, s bízom benne, hogy ez így marad a polgármester-választás után is, bárki legyen a győztes. S hogy mi fog számítani, amikor a választópolgárok behúzzák az ikszet? Nem tudom. Azt viszont igen, hogy Nagypaládon születtem, Fertősalmáson élek. Paládi a feleségem is. Ott kezdtem el dolgozni, ott foglalkoztam a focicsapattal. A programomat sem úgy állítottam össze, hogy egyik vagy másik települést preferáljam, hanem a megoldandó problémák alapján. A két község polgárainak nem hátat kell fordítaniuk egymásnak, hanem baráti jobbot kell nyújtaniuk.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó