2010. június 17., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 87-88. (950-951.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Évgyűrűk
Mozaik
Sport
Magyar könyvek a világhálón

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár négyszázezer kötetét digitalizálja a Google­ Bajorországban. A feldolgozandó könyvek között több mint tízezer darab magyar nyelvű munka is található.

A kezdeményezés lényege, hogy a történeti gyűjtemény összes, a XVI. század eleje és a XIX. század közepe között megjelent darabját digitalizálják. Új könyveket azért nem, mert a Google Books kizárólag olyan művekkel foglalkozik, amelyekkel kapcsolatban nem támasztható szerzői jogi követelés. Vagyis ezeknél a köteteknél garantálható, hogy a szerző halála óta eltelt már hetven év. Természetesen nemcsak osztrák kiadványokról van szó. Az egykori birodalmi kötelespéldány-rendszer miatt óriási gyűjteményük van a közép- és kelet-európai országokban megjelent könyvekből is. Több mint tízezer kötetnyi a magyar nyelvű kollekció.

Egyelőre a munka előkészítése folyik, a tényleges szkennelés 2011 elején veszi kezdetét, a befejezés céldátuma pedig 2017. A művek ott lesznek a Google Books, az Osztrák Nemzeti Könyvtár és az Europeana weboldalán is, szabadon böngészhető és letölthető formában.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó