2010. június 17., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 87-88. (950-951.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Évgyűrűk
Mozaik
Sport
Elemi tombolás

Több száz épületet rongált meg, embereket juttatott kórházba a hétfőn este vidékünkön végigsepert ítéletidő. Az orkán erejű széllökéseket hatalmas felhőszakadás és jégverés kísérte.

Mint arról Fegyir Filip, a megyei katasztrófa-elhárítási főosztály sajtószolgálatának helyettes vezetője beszámolt, a legtöbb kárt a Nagyszőlősi járás szenvedte el, ahol tizenegy településen legkevesebb 245 lakóház tetőzetét bontotta le vagy rongálta meg a vihar. A szám nem végleges, mert még folyik a károk összegzése. Tiszaújlakon a tűzoltószertár, Tiszabökényben az iskola, Feketeardóban pedig a katolikus templom szenvedett károkat. Az elemek tombolása közben tizenegy személy megsérült és kórházi ápolásra szorult. Közülük négynek súlyos az állapota.

A nagyszőlősi, a beregszászi és a huszti katasztrófa-elhárító egységek az utakra dőlt és a közlekedést akadályozó fákat távolították el. Az ilosvai járási Szajkófalván (Oszij) lakóházra dőlt és jelentős károkat okozott egy hatalmas fa. A Rahói járásban Lonka (Lug) térségében a felázott hegyoldal zúdult a közútra. A mintegy ötszáz köbméternyi kő és sár eltorlaszolta a falun átfolyó patak medrét, a víz elöntött három lakóházat. A tájékoztató szerint szerda reggelre megtisztították az úttestet és az árvízveszélyt is megszüntették.

A vihar nyomán négy járásban mintegy félezer áramelosztó transzformátor ment tönkre, aminek következtében negyvenegy település maradt áramszolgáltatás nélkül. Harmincegy telefonközpontban elnémultak a vonalak. A tegnap délutáni helyzet szerint tizennégy településsel továbbra sincs telefonösszeköttetés és három községben nem sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást.

A vihar csak kisebb károkat okozott a nagyszőlősi járási Tiszaújlakon, tájékoztatta lapunkat Kilb József polgármester. A szél fákat csavart ki, ami miatt egy ideig akadozott az áramszolgáltatás, ám a hibát a szolgáltató még aznap elhárította. Az utakra dőlt fákat az önkormányzat szervezésében elszállították. Az időjárás akadályozta a kábeltévé- és az internet-szolgáltatást.

A lakóházakban komolyabb kár nem keletkezett, néhány hullámpalát szakított le a szél. A polgármester tájékoztatása szerint a jég elkerülte a települést, ám a kalászosok egy része megdőlt.

Merőben más a helyzet Tiszapéterfalván és a környéken. Illyés István polgármester telefonbeszélgetésünk közben is a helyszínen irányította a helyreállítást.

– Mint tapasztalja, mobil-összeköttetés van, s ugyanez igaz a vezetékes telefonokra is – mondja az önkormányzat vezetője. – Az áramszolgáltatással viszont már komoly gondok vannak. A vihar akkora károkat okozott a hálózatban, hogy a szerelők nem győzik a munkát. Megjegyzem, gőzerővel dolgoznak.

Illyés István tájékoztatása szerint a háztetők alaposan megszenvedték az ítéletidőt. Eddig 50 ingatlan esetében mérték fel a károkat, s 60 még hátra van. Komoly károk keletkeztek a közintézményekben. A vihar betörte az óvoda ablakait, megrongálta a tetőszerkezetet. A tiszapéterfalvai iskolában harminc ablakot nyomott be a szél, a tiszabökényi tetőszerkezetéről 40–50 hullámpalát szakított fel, valamint kilenc fenyőfát csavart ki tövestül. A katasztrófa-elhárítók folyamatosan dolgoztak. A sportkomplexumnál is a kidőlt fák okoznak problémát, amit a szombaton esedékes, az állami tisztviselők számára évente rendezett sportverseny idejére el kívánnak hárítani.

Eddig 12 gazda jelezte írásban, hogy a vihar teljesen lecsupaszította a fóliasátrát. Az önkormányzat feladata jelen helyzetben az, hogy felmérje a természeti csapás következményeit, s az adatokat eljuttassa a Nagyszőlősi járás vezetéséhez és a járási katasztrófa-elhárítási osztályhoz. Az már az államtól függ, hogy segíti-e a károsultakat. A korábbi természeti csapások után mindig nyújtott támogatást, mondja a polgármester.

Az orkánerejű szél a mezőgazdaságot is érzékenyen érintette. Különösen a gabonafélék szenvedték meg. Több hektárnyi búza fekszik a földön. Biztosítással a gazdák egy része rendelkezik, a többségük nem.

Popovics Sándor, a Beregszászi Járási Agráripari Osztály vezetője lapunknak elmondta, zivatarok ugyan ebben a régióban is voltak, de jelentősebb károkat nem tapasztaltak.

A határ túloldalán még komolyabb károk keletkeztek. Az eddigi adatok alapján 3872 lakóház, 141 önkormányzati épület és 26 egyházi ingatlan károsodott a hétfői viharban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezető helyettese. Dányi Béla polgári védelmi ezredes elmondta: 54 épület vált lakhatatlanná, az önkormányzatok összesített adatai alapján a becsült kárérték már a 2,5 milliárd forintot közelíti. A megrongálódott lakóházak tulajdonosainak csak a harmada rendelkezik biztosítással. Áramszünet miatt szünetelt a forgalom a Tiszabecs–Tiszaújlak magyar–ukrán, valamint a Csengersima–Pete és a Vállaj–Csanálos magyar–román átkelőhelyen.

B. Cs. – T. V.

Viharok jönnek-mennek

Az utóbbi napok viharos időjárásának még nincs vége, tudtuk meg Vaszilina Blohtól, a megyei meteorológiai központ helyettes vezetőjétől.

– Ám ez nem számít rendkívülinek, erre az időszakra jellemző állapot. Majd minden évben van rá példa. A következő napok hetek időjárását a Kárpát-medence felett átvonuló hidegfrontok határozzák meg – mondja a szakember. – A hőmérséklet csökken, amit az erős, gyakran viharos szél miatt jóval hidegebbnek érzünk majd. Hajnalban egyes helyeken 10 fok alá süllyedhet majd a hőmérő higanyszála, napközben pedig a legmelegebb vidékeken 23 fokig emelkedik majd. Kisebb-nagyobb esőre szinte mindennap számítani lehet.

A meteorológus nem zárja ki újabb heves zivatarok, jégeső, felhőszakadás kialakulását sem.

V. M.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó