2010. június 17., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 87-88. (950-951.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Évgyűrűk
Mozaik
Sport
Veszélyes övezetben élünk

A kárpátaljai vezetők mindent elkövetnek, hogy legalább részben kárpótolják a vihar- és árvízkárokat szenvedett kárpátaljai családokat, mondta el újságírók előtt a megyei közigazgatás elnöke.

Az esőzések következtében keletkezett anyagi veszteség – a hétfői viharkárok nélkül is – meghaladja a huszonegymillió hrivnyát. Az újabb elemi csapás következményeinek felmérése még folyamatban van. A legnagyobb probléma, hogy az elöntött településeken élőknek nincs természeti károk elleni biztosításuk. Sajnos, olyan zónában élünk, ahol nagy valószínűséggel évente legalább egy alkalommal lehetnek áradások, ezért a társaságok az ilyen károk ellen nem kötnek vagyonbiztosítást.

Olekszandr Ledida szerint sokkal kisebbek lehetnének a veszteségek, ha a településeken rendben tartanák a vízelvezető csatornákat, árkokat, nem ezekbe hordanák a háztartási hulladékot. De a kárpátaljaiak a saját bajukból sem tanulnak.

Megyénk vezetője szerint vidékünkön a szociális problémák megoldása élvez prioritást. Az egyik ilyen a megyei sebészeti központ várhatóan idén történő átadása. A hét éve épülgető létesítményre égető szükség van. Nyolc műtőben a legbonyolultabb idegsebészeti beavatkozásokat, baleseti traumák magas színvonalú ellátását végzik majd.

Pontot szeretnének végre tenni az elhíresült premix-ügy végére is. Mint Olekszandr Ledida kifejtette, nemcsak ettől a nemkívánatos anyagtól kell megszabadulni, hanem a kolhozi érából itt felejtett veszélyes mérgektől, vegyületektől is. Ezek végleges eltüntetése még legalább három évet vesz igénybe és kemény milliókba kerül.

Az aknaszlatinai sóbánya és a nagymuzsalyi aranybánya sorsáról szólva elmondta, utóbbi létesítmény meddőhányója a közelében lévő falut fenyegeti. A több ezer tonna laza kőzetet egy nagyobb eső Nagymuzsaly házaira zúdíthatja. A településen ráadásul egészségre káros az ivóvíz. Tehát ezt a problémát is mielőbb orvosolni kell. A sóbánya megmentése pedig meghaladja a megye erejét, csak állami segítséggel képzelhető el.

Életveszélyessé vált és ezért lezárták a megyei közigazgatás főbejáratát. Statikusok ugyanis megállapították, hogy elöregedett az 1938-ban épült árkád tartószerkezete és bármikor leomolhatott volna. Ezért a bejárati építményt most teljes egészében felújítják, mondta el a közigazgatás elnöke.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó