2010. június 17., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 87-88. (950-951.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Évgyűrűk
Mozaik
Sport
Szempont
Számíthatunk-e kártérítésre?

A megyénk több településére zúdult jégeső több lakos helyzetét ellehetetlenítette. Vajon vidékünk faluhelyen élő lakossága mennyire él a termésre, a lakóházra köthető biztosítás lehetőségével.

– A lakosság milyen gyakran köt biztosítást a megművelt földre, a gyümölcsösre, a termésre?

– Kárpátaljára egyáltalán nem jellemző ez a biztosítási forma. A kolhozok szétesésével gyakorlatilag megszűnt ez a garanciavállalás. Miért? Ahhoz, hogy a biztosító jótálljon a megjelölt mezőgazdasági termékért, öt évre visszamenőleg tudnia kellene, milyen volt az átlagos terméshozam. Ellenkező esetben a biztosított visszaélhetne a biztosítékkal. Például befizeti a termésből származó haszon 0,7 százalékát, majd egy év múlva azt mondja, a nagy szárazság tönkretette a kertjét, holott lehet, hogy már évek óta meddő az a földdarab. A biztosító viszont köteles lenne fizetni mondjuk húszezer hrivnyát. Tehát elsősorban a felmérés, a betakarított termékből származó jövedelem-kimutatás hiánya miatt – az emberek igyekeznek eltitkolni az adóhivatal elől – nem köttetnek hasonló biztosítások.

– Elvileg tehát fagykár, jégeső, árvíz, tűz, szárazság ellen is köthető szavatosság, ám a gyakorlatban nem élnek vele.

– Így van. Kárpátalján korábban elsősorban az egykori Oranta állami biztosító foglalkozott ezzel. A mi cégünkhöz eddig egyetlen ügyfél sem fordult ilyen jellegű kéréssel.

– Lehet, hogy a biztosítás magas összege is visszatartó erő?

– A biztosítás összegét minden esetben egyénileg határozzák meg a kliens és a cég közös megállapodásával. Viszont tény, hogy aki csak háza értékének tíz százalékára köt szerződést, nem várhatja el, hogy kárának száz százalékát kapja vissza.

– Ukrajnában létezik-e olyan vis maior állami alap, melyből nagyobb természeti csapások idején támogatják a károsultakat?

– Van ilyen állami alap, de hogy mekkora összeggel rendelkezik, nem tudom megmondani.

M. T.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó