2010. június 15., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 86. (949.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Kevés gól és problémás labda

A pénteken elrajtolt dél-afrikai labdarúgó világbajnokság leginkább a gólszegény játékról – kivétel ez alól a Nationalelf négyese az ausztráloknak –, a vuvuzela zümmögéséről és a Jabulani kritizálásáról szól.

Kitilthatják a stadionokból a dél-afrikaiak hangszerét, a vuvuzelát, amivel a meccsek első percétől az utolsóig mindent elnyomó zajt csaphatnak a drukkerek. A futballisták közül a francia Patrice Evra akadt ki az állandó hangzavartól, most már a szervezőbizottság elnöke, Danny Jordaan is ellene van. "Ha találunk módot, tiltani fogjuk" – nyilatkozta a BBC-nek. A tévécsatornák szintén tiltakoznak a vuvuzela ellen, Jordaan szerint a legnagyobb bűne, hogy kiirtja a hagyományos szurkolást és éneklést.

Továbbra is a bírálatok kereszttüzében áll a Jabulani, a világbajnokság hivatalos labdája. A holland szövetségi kapitány szerint a játékszer miatt nem született még szabadrúgásgól a tornán. – A labda komikus dolgokat művel a levegőben – mondta Bert van Marwijk. – Ha a játékosok a földön tartják, nincs baj. A keresztbeíveléseknél alig lehet kontrollálni, összevissza repked. A legtöbb szabadrúgás messze fölé szállt.

Hétfőre virradóra a dél-afrikai rohamrendőrség feloszlatta az alacsony bérek miatt tiltakozó magán biztonsági őrök tüntetését. A durbani Moses Mabhida stadion mellett több száz dühös biztonsági őr vonult fel alacsony fizetése miatt, néhány órával azután, hogy a német válogatott 4–0-ra verte az ausztrál csapatot. A rendőrök könnygázgránátot vetettek be a megmozdulás feloszlatására. Az egyik biztonsági őr elmondta, napi 1500 randot (195 dollárt) ígértek nekik munkájukért, ám végül csak 190 randot (25 dollárt) fizettek ki számukra.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó