2010. június 15., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 86. (949.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Elforgácsolt ungvári favágók

A hétvégén az Avanagard-stadion centerpályáján az országos nyílt amerikaifutball-bajnokság rájátszásában feszült egymásnak az Ungvári "Favágók" és a Minszki "Bölények" csapata.

Legutóbb tavaly a döntőben találkozott a két csapat. Akkor az Ungvári Favágók "felaprították" a Minszki Bivalyokat és ezzel történetük során – tizenegy év után – először hódították el a bajnoki címet. Ezúttal viszont már az elődöntőben találkoztak. A nézőszámot tekintve a lelátó nem egy tipikus Zakarpattya-meccsre emlékeztetett, viszont a maroknyi – megközelítőleg ezer – szurkoló annál nagyobb lelkesedéssel és rajongással éltette a hazai csapatot. Köztük a legfiatalabb egy karon ülő fanatikus csemete 45-ös mezszámmal éltette a Favágókat. Azt azért nem árt megemlíteni, hogy a gyengébbik nem képviselőiből meglepően sokan kilátogattak a meccsre: kérdés a sportág, vagy az izmos játékosok vonzották-e őket? Már a bevonulás se volt mindennapi. A vendég játékosok szexi minszki hajrá lányok pompomjainak árnyékában vonultak a küzdőtérre. A Favágók bevonulását megelőzően a hazai hajrá csajok műsora fokozta a hangulatot, majd egy rögtönzött papírfalat áttörve pályára lépett az Ung-parti gárda. A show-elemekkel tarkított nyitány óriási sikert aratott. Ahogy "elült a füst", egymásnak feszültek a játékosok. Egy-egy csonttörő ütközésnél még a közönség is felszisszent, ám ezeket a legényeket kemény fából faragták.

Az embert próbáló kánikulai melegben a Bivalyok hamar előnyre tettek szert az álmosan kezdő Favágókkal szemben, akik mintha fejben az öltözőben ragadtak volna. A döcögős kezdet nem szegte kedvét a nézőknek, sőt hangos buzdításukkal megpróbálták spanolni kedvenceiket. A négy 30 perces játékrész félidejében 16–6 volt a vendégek javára.

A szünetben a lelátón egy ismerős arcot pillantok meg, Demes Eleonóra az, aki 2009-ben Ukrajna szépségkirálynője volt. Eleonóra elárulta, elkötelezett szurkoló, ha teheti, kijár a meccsekre, hisz több barátja is játszik a hazai csapatban.

– A szabályok még homályosak a számomra, de a hangulat és a látvány kárpótol. Jól mulatunk, még a hangom is elment, sajnos nem áll rózsásan a szénánk, de nem adjuk fel.

A szünetet követően a játék képe nem sokat változott, a vendégek tovább növelték előnyüket, a harmadik negyeden már 22–6-ra vezettek. A negyedik negyedben sikerült a hazaiaknak felzárkózniuk 22–12-re, de nem tartott sokáig az öröm. Minden remény szertefoszlott, amikor a Bivalyok újabb touchdownnal 30–12-re növelték előnyüket, ez az eredmény a játék végéig nem változott. Így a fehéroroszok jutottak a döntőbe.

Az első két negyed nem a hazaiak reményei szerint alakult, azonban a harmadik és negyedik játékrészben méltó ellenfelei voltak a bajnoki cím várományosainak.

– Az amerikaifutball rendkívül kemény, sokszor durvának látszó játék, amely felvonultatja a sport összes szépségét: gyors futások, agresszivitás, taktikai fegyelem, nyers erő, pontos dobások, ütközések – nyilatkozta lapunknak a mérkőzést követően Vaszil Jordan, az ungváriak irányítója. Vaszil nem mellesleg a magyarországi élvonalban szereplő Nyíregyháza Tigers oszlopos játékosa. – Mindezek egyetlen célt szolgálnak: eljuttatni a labdát az ellenfél célterületére.

Az ungvári irányító, értékelve a mérkőzést, elmondta, hogy fiatal, rutintalan csapattal léptek pályára, sok hibával játszottak, ami rányomta bélyegét a végeredményre. – Fiatalításon esett át a csapat, a rendelkezésre álló rövid idő kevésnek bizonyult, hogy ütős gárdát építsünk. Az idei szezonban egy győzelem és egy vereség a mérlegünk, így egy szoros mérkőzésben reménykedtünk. De nem így lett, a fehéroroszok ezúttal keményebbek voltak. Nem csüggedünk, folytatjuk a csapatépítést és kisebb tornákon szeretnénk pályára lépni. Terveink között szerepel, hogy meghívjuk edzőmérkőzésre a Nyíregyháza Tigerst. A pézügyi problémák is megoldódtak, nem adjuk fel, továbbra is készülünk és a következő szezonban ismét ringbe szállunk a bajnoki címért – mondta Vaszil Jordan.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó