2010. június 15., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 86. (949.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Hurrá – nyaralnánk

Végre itt az igazi nyár. Ez persze elsősorban a nyaralók, az arra készülők számára jó hír. A dolgos hétköznapok forróságában pirulók már boldogan fogadnának enyhülést hozó szellőt, napriogató felhőt.

Aztán – időjárástól függetlenül – előtolakodik a kérdés: ki megy mostanság nyaralni? A legtöbb bérből és fizetésből élő aligha. A mezők, kertek művelői sem. Számukra ez a legkeményebb munka ideje. S ha jó a termés, s eladható hatával az újkrumpli, tizenötével a cseresznye kilója, ad tíz hrivnyát fél liter tejfelért, tizenhármat darabka túróért a város népe, akkor esetleg majd elmehetnek telelni.

Aki már járt ilyentájt hágón túli vagy külföldi nagyvárosban, tapasztalhatja: az utcákon, tereken, sörözőkben (pláne) több a turista, mint a bennszülött. Azt is konstatálhatja, hogy jelentős részük az idősebb korosztályhoz tartozik. Tisztes, önérzetes ősz urak szandálban, rövidnadrágban, pólóban, kedélyes hölgyek tinédzsereket megszégyenítő színes, lenge öltözékben. A kellékek ellenére azért látszik rajtuk, hogy már évek óta élvezik az állam gondoskodását. A japánhoz, dél-koreaihoz közel sem kell menni, hogy betájoljuk, mely föld szülötte. A szavakból aztán rájöhetünk, hogy az a társaság svéd, a kényelmes fonott karosszékekben német, esetleg osztrák vagy svájci nyugdíjas társaság kóstolgatja a tokajit.

Egy turisztikával foglalkozó magyarországi ismerősöm elmondta: bizonyos országok nyugdíjasainak egyszerűen olcsóbb az ilyen kiruccanás, mint az otthoni unatkozás. Csoda-e hát, hogy a szerencsésebb országok hatvanasai, hetvenesei, nyolcvanasai kilométerek százait, ezreit utazzák át, hogy hűsöljenek a Kijevi Lavra árkádjai alatt, hajókázzanak a Dunán...

Na és a mi öregecskéink?

Egy részüknek marad a falusi turizmus. Ha még bírják, megfejhetik a tehenet, kivájhatják a krumplit... Utazhatnak is – a batyuval, a "marsrutkán" a városba. A városlakók nézhetik a világot. Kényelmesen hűsölve, az ablakban könyökölve.

Állítólag a számuk a jövőben drasztikusan csökken. No nemcsak a véges élet könyörtelensége miatt. Ukrajnában ugyanis a nyugdíjkorhatár kitolását tervezik, így csökkentve a Nyugdíjalapot bosszantók számát. Ez bizony nagy kitolás. Persze, az egészen nem érdemes sokat bosszankodni. Havi hét-nyolcszázból legfeljebb élményfürdőzni lehet... ha majd cudarabbra fordul az idő.

Horváth Sándor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó