2010. június 15., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 86. (949.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
A diófa kártevőiről

A diófák rügyfakadása, leveleinek kifejlődése a gyümölcsfák sorában a legutolsó. A tavaszi zöld leveleken kisebb-nagyobb kiemelkedések, a levelek fő ere mentén levéltetű telepek figyelhetők meg.

Diófáknak két gubacsatka kártevője ismert: a szemölcsös gubacsatka (Eriophyes tristriatus) és a nemezes gubacsatka (Eriophyes erineus). Kárképük könnyen megkülönböztethető.

A szemölcsös gubacsatka esetén apró, 1–2 milliméter nagyságú, kör alakú, a levél színe felé kiemelkedő szemölcsszerű dudorok jelennek meg a hajtásvégi, csúcson elhelyez- kedő leveleken. Az élénksárgás, vöröses színű gubacsok gyakran sűrűn borítják a zsenge leveleket. Általában az egymás mellettieket lepik el a kinövések, gócban jelennek meg a fertőzött levelek.

A nemezes gubacsatka az előbbinél nagyobb, 2–8 milliméteres telepei a levél színe felé hólyagszerűen kiemelkednek, mellék erek által határoltak, színűk azonos a levelekével. A gubacs hátoldalán kezdetben fehér, később barna színűvé változó szöszös bevonat fejlődik.

A gubacsatkák a diófa rügyeiben telelnek a rügypikkelyek alatt, és rügypattanás után bújnak elő. Apró, 0,2 milliméter, szabad szemmel nem látható állatok, melyek jelenlétét csak a szívogatás nyomán kifejlődő gubacsok jelzik. Általában nem károsítják súlyosan a fákat, viszont feltűnő a kártételük. Kémiai védekezés nem szükséges ellenük.

Lombkifejlődés után minden gyümölcsfán megjelennek a levéltetvek. A diófákon sincs ez másként. A diófán többnyire két levéltetű faj él: a sárga diólevéltetű (Cromaphis juglandicola) és a nagy diólevéltetű (Callaphis juglandis). Mindkét faj valamennyi alakja csak a diót fertőzi, csak azon él, más növényre nem telepszik át, más növényt nem károsít. Jellegzetesek a levéltetű telepek alakjai: a levél színén vagy a levél hátoldalán, a főér mentén sorban, egymás mellett szorosan helyezkednek el. Terjesztésükben a diófán élő hangyák is szerepet játszanak. Bár elterjedt kártevők, kémiai védekezés ellenük nem szükséges. Más gyümölcsfánál alkalmazható levéltetvek elleni rovarölő szerek a diófánál is hatásosak.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó