2010. június 15., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 86. (949.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Óriáskarfiol – csodájára járnak

Sokunk kedvenc étele a vitamindús karfiol. Főve, sütve, rántva és nyersen is. Ám ennek ellenére viszonylag kevesen termesztik, mert hol a szárazság, hol az esős idő miatt nem olyan fejeket szüretelnek, mint amilyenre számítanak. Az alsókaraszlói Ivan Livak kertjében mindig hatalmas rózsafejek díszelegnek. A rekordert titkairól faggattuk.

– Több mint húsz éve termesztek karfiolt – kezdi beszélgetésünket a tapasztalt gazda. – Nem kenyerem a dicsekvés, de tavaly olyan termésem volt, mint eddig még soha. Nemcsak a ráköltött pénzem térült meg, hanem jutott ajándékba a rokonoknak, a szomszédoknak és az ismerősöknek is. A legkisebb fej is meghaladta a két kilogrammot, a legnagyobb pedig négy és félkilós volt! Csodájára jártak a környéken. Remélem, az idén sikerül megdöntenem ezt a rekordot is.

– Mi a titka? Elárulná?

– Tudja, saját titkait, fogásait egyetlen gazda sem szívesen árulja el, de én őszinte leszek magához és elmondom a legnagyobb titkot, ami nem más, mint a becsületes és lelkiismeretes hozzáállás. No, persze, egy kis hozzáértés és tapasztalat is kell – teszi hozzá. – Nem ma kezdtem. Minden munkafázist a megfelelő időben kell elvégezni, már egyetlen napos késés is sokat számít a végeredménynél.

– Részletezné?

– Mindenekelőtt a vetőmagot szükséges megfelelően kiválasztani, amiből életerős palántákat nevelhetünk. A palántanevelés időigényes dolog, de megéri. Az évek során én is rengeteg fajtával kísérleteztem, míg végül az Igloo Osena jött be. Hajtatáshoz és szabadföldi termesztésre a 4x4 vagy 5x5 centiméteres tápkockákba tűzdelt vagy vetett palántákat használok. A karfiol igényli a világosságot és a legalább tíz-tizenhárom fokos meleget. Különös előnye, hogy a tavasz kezdetétől késő őszig ültethető, hiszen még a kisebb fagyokat is elviseli. Termésképzés idején az optimális hőmérséklet számára a tizenhárom fok. Ennél inkább a melegebbet, mint az alacsonyabb hőmérsékletet kedveli. A nyári hőség, főként a meleg éjszakák, a virágképzést némiképp hátráltatják.

– Mire ügyeljünk a termesztésénél?

– Én a tehéntrágyára esküszöm – állítja beszélgetőpartnerem –, a kiváló szerkezetű, tápanyagban dús talajon szabad termeszteni, ahol biztosított a rendszeres vízellátás. A középkötött vályogtalaj a legmegfelelőbb. Az árnyékot nem tűri, ezért gyümölcsfák közé, szőlősorokba ne ültessük! A javasolt sor- és tőtávolság harmincöt-negyven centiméter. Fontos, hogy kiültetéskor a palánta növekedésben legyen. A túlfejlett, elöregedett egyedekből nem lesz fogyasztható termés. Palántaneveléshez a magot a kiültetés előtt öt-hat héttel kell elvetni, ha tűzdelünk (pikírozunk), akkor a palántanevelési idő egy héttel meghosszabbodik. Az előnevelést fólia alatt vagy üvegházban is végezhetjük. Kiültetésükhöz szabadágyakat készítsünk elő.

– További teendők?

– Rendszeresen kell gyomlálni és kapálni. A karfiol érzékeny a túltrágyázásra, egy-egy alkalommal négyzetméterenként két-három dekagrammnál nagyobb adagot ne használjunk. A virágképződés megindulásakor két-három levél összekötésével megóvhatjuk a rózsát a barnulástól. Ha mindezt elvégeztük, bő termésre számíthatunk. Hogy abban négy-négy és félkilós karfiolfejek is legyenek, ahhoz a jobbnál is jobb talaj, kedvező időjárási körülmények és egy kis szerencse is szükségeltetik. No, és persze, ahogy az én esetem is bizonyítja, legalább húszéves gyakorlat – zárja le beszélgetésünket Ivan Livak.

Szíjjártó Erika

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó