2010. június 15., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 86. (949.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Fico vereséggel felérő győzelme
Fordult a kocka Szlovákiában: kiesett az MKP, bejutott a Híd

Sokak számára hozott meglepetést a szombati szlovákiai parlamenti választás eredménye. Nemcsak Pozsonyban, de Budapesten is sokan felkapták a fejüket a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kiesése miatt. Az említett negatívum mellett az viszont pozitívum, hogy a Bugár Béla vezette Híd-Most szlovák–magyar párt várakozáson felül szerepelt. Vannak, akik a Fideszt is felelőssé teszik, hogy összességében jelentősen gyengült a szlovákiai magyarság érdekérvényesítő képessége.

Csáky Pál MKP-elnök szerint egyes felmérések jelezték a kudarc lehetőségét, de ezt egyszerűen nem akarta elhinni a pártvezetés. "A szlovákiai magyar választók elutasítják a konfrontatív politikát a magyar közösségen belül ezt jelenti pártjuk némileg várakozás feletti, nyolc százalékos választási eredménye" – reagált a Duna Televízió felvetésére Bugár Béla, a szlovákiai Híd párt elnöke. Kijelentette: megpróbáltak nem ellenfélként nézni a Magyar Koalíció Pártjára – szerinte ezt a választók honorálták. A Híd párt színeiben 14 képviselő jutott a pozsonyi törvényhozásba, hét magyar és hét szlovák nemzetiségű. Bugár azt mondta: a párton belül megegyeztek az összes lényeges kérdésről – nemzetiségtől függetlenül fognak dolgozni a programban szereplő feladatok megvalósításáért. Nem lesz igaz tehát az MKP-nak az a vélekedése, miszerint feszültséghez vezet majd a frakció vegyes nemzetiségi összetétele, fűzte hozzá a pártelnök, aki tavaly lépett ki az MKP-ból és alapított új politikai erőt a szomszédos országban. Bugár Béla megerősítette: Robert Fico pártjával – amely erő ugyan a legtöbb mandátumot szerezte, de a kormányzás megőrzése szempontjából mégis keveset – a Híd semmiféleképpen nem lép koalícióra. Mivel a többi, eddig ellenzékben lévő párt is hasonlóan nyilatkozott, szerinte egyetlen út van a kormányalakítás felé: a négy, eddig ellenzékben lévő párt koalíciókötése. Ha összeáll az új koalíció, 79 mandátuma lesz a 150 fős pozsonyi parlamentben. A második Dzurinda-kormánynak 78 mandátuma volt, és kiválóan működött.

A pártok még nem hivatalos végeredménye a következő: Smer 34,79 százalék (62 mandátum), Szlovák Demokratikus és Keresztény Koalíció (SDKU) 15,42 százalék (28), SaS 12,14 százalék (22), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 8,52 százalék (15), Híd 8,12 (14), Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,07 százalék (9 mandátum). A HZDS 4,32 százalékot, az MKP pedig 4,33 százalékot szerzett, s így kiesett.

Időközben Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium államtitkára cáfolta, hogy a magyar állampolgárság könnyített megadásáról szóló magyar törvény elfogadása lenne az MKP kiesésének oka, hiszen ha ez igaz lenne, akkor Fico és Slota pártja jobban szerepelt volna, érvelt.

Az MSZP szerint ugyanakkor az MKP kiesésében közrejátszott a Fidesz azon lépése, hogy a felvidéki szervezetek kérése ellenére a pozsonyi választás előtt hozta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényt. Lendvai Ildikó pártelnök arról is beszélt, ez az eredmény óva intheti a Fideszt attól, hogy a jövőben is beleszóljon a határon túli magyar közösségek életébe.

Új Szó: lejárt a magyarkártya ideje

Szlovákia a hétvégén felugrott a visegrádi gyorsra: a V4-es országok közül utolsóként, de leváltotta a baloldali kormányt – vélekedik az Új Szó című szlovákiai magyar napilap. "Robert Fico pártja győzelmet szenvedett, az SNS parlamentbe jutása 900 szavazaton múlott, Vladimír Meciar pedig 20 év politikai garázdálkodás után eltűnt a palettáról. Szlovákia kormányt váltott – és ez a legjobb, ami történhetett velünk" – mutat rá Molnár Norbert, a lap főszerkesztője. Szerinte a szombati választás bebizonyította: az embereknek elegük lett a konfrontatív hangnemből, az alibi-politizálásból, a hatalmaskodásból.

De legfőképpen azt bizonyította, hogy nem lehet ebben az országban 2010-ben magyarkártyával választást nyerni. A szlovákok nagy része már nem vevő a magyarellenességre. De bebizonyította azt is, hogy a szlovákiai magyarok közt sem lehet magyarkártyával nyerni.

"A Magyar Koalíció Pártjának kibukása a parlamentből szinte törvényszerű volt. Az a gyalázatos és primitív kampány, amivel választókat akart szerezni, végül választóriasztó lett. Szerencsére kiderült: nem lehet megtéveszteni, kirekeszteni, árulózni. Vagyis lehet, de annak bukta a vége. Ez a legnagyobb tanulsága ennek a választásnak az MKP számára. Kegyetlen pofont kapott az MKP, bár néha a vereségek és a pofonok jót tesznek. Az a minimum, hogy a vezetés távozik, és megújul a párt" – állapítja meg a szerző, akárcsak azt is, miszerint "Bugáréknak négy évük van arra, hogy ezt a szimpátiapotenciált valóságos, tudatos szavazattá változtassák".

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó