2010. június 15., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 86. (949.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Érdemes-e külföldön autót venni?

Miután az ukrajnai magyarok a jövő év januárjától kérelmezhetik a magyar állampolgárságot és így uniós polgárokká válhatnak, sokakban felmerül, hogy külföldön a hazainál olcsóbban vásárolhat majd személygépkocsit. A dolog azonban csak látszatra ilyen egyszerű, derül ki a Jurij Vekajjal, a megyei közlekedés-rendészet helyettes vezetőjével készült beszélgetésből.

– Közlekedhet-e idehaza ukrán állampolgár külföldi rendszámú gépkocsival?

– Nem. Külföldi rendszámmal rendelkező gépkocsit csak annak az országnak a polgára vezethet, amelyikben regisztrálva van a jármű, s melynek hatósági szerve kiadta a forgalmi engedélyt.

– Úgy sem, ha hivatalos közjegyzői meghatalmazással rendelkezik?

– Nem. Kivételt képez, ha a külföldi tulajdonos is az autóban ül. Például a volánhoz engedi itteni ismerősét. Ilyen esetben nem szükséges semmilyen meghatalmazás.

– Korábban volt rá lehetőség azzal a feltétellel, hogy meghatározott időközönként át kellett lépni az autóval az államhatárt.

– Valóban volt ilyen szabályozás. Két–három hónapra kapott a gépkocsi tartózkodási engedélyt a vámhatóságtól és annak lejártakor meg kellett ejteni a határátlépést. Ezt a szabályt azonban a számos visszaélés miatt eltörölték.

– Mégis feltűnően sok külföldi rendszámú autót látni vidékünk útjain.

– Ezek többnyire turisták, üzletemberek, vagy ukrajnai tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek. De olyanok is vannak, akik ukrán állampolgárként tettek szert egy másik országban letelepedési, tartózkodási engedélyre, esetleg külföldi útlevelük is van és az adott államban vásároltak és regisztráltattak be gépjárművet a saját nevükre.

– Tehát már léteznek kettős állampolgársággal rendelkező ukrán állampolgárok, akik autózhatnak külföldi rendszámmal...

– Gyakorlatilag igen, bár az ukrán törvények nem engedélyezik a kettős állampolgárságot, rengeteg ilyennel lehet találkozni. Ezek az egyének huzamosabb ideje dolgoznak külföldön. Az autóval közlekedhetnek, de idehaza nem adhatják el a gépkocsijukat, kötelesek azt kivinni az országból.

– Be kell-e jegyeztetni a hazai közlekedés-rendészeten a más állam rendszámával rendelkező járművet?

– Nem, mert a határátkeléskor az autót nyilvántartásba veszik. Csak abban az esetben szükséges a rendőrségen az ideiglenes regisztrálás, ha huzamosabb ideig tartózkodik országunkban.

– Milyen feltétellel hozhat be az országba ukrán állampolgár más államban vásárolt gépjárművet?

– A külföldön vásárolt gépjárművet idehaza tíz nap alatt vámügyileg tehermentesíteni kell, és nyilvántartásba kell vétetni a lakhely szerint illetékes közlekedési rendészeten. Amennyiben használt autóról van szó, tudni kell, hogy nyolcévesnél öregebbet nem szabad behozni az országba. Jó tudni, hogy minél korosabb a jármű, annál magasabb adót kell fizetni utána.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó