2010. június 15., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 86. (949.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Sok az illegális alkalmazott

Az idén 352 vállalatnál, kereskedelmi egységnél tartott ellenőrzést az Ungvári Városi Adóadminisztráció, amiért nehezen folydogálnak a pénzek a városi büdzsébe, tájékoztatott a közület sajtószolgálata.

A város költségvetésének bevételeit mintegy háromnegyed részben a jövedelemadók képezik. Számos vállalkozás, magáncég viszont a dolgozók bérének csak kis részét fizeti hivatalosan. A borítékolt, zsebbe fizetett kereset után azonban nem jut adóbevételhez az állam. Pedig ettől függ, jut-e elegendő pénz az egészségügyre, művelődésre vagy például a nyugdíjak zavartalan folyósítására.

Az ellenőrzések során számos visszaélésre, törvénytelenségre derült fény. 22 vállalkozás állami regisztráció nélkül, illegálisan üzemelt, 49 kereskedéssel foglalkozó vállalkozónak pedig lejárt a tevékenységre szóló engedélye. További 47 esetben a vállalkozó feketén alkalmazott munkásokat. A legtöbb ilyen visszaélésre az éjjel-nappali élelmiszerboltokban bukkantak. Az illegális foglalkoztatás mellett ezekben az üzletekben nem tudták felmutatni az áruforgalmat rögzítő dokumentációt, vagy éppen a helyiség bérleti szerződése hiányzott.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó