2010. június 15., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 86. (949.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Mit hajt végre a végrehajtó?
Nincs kereslet az elkobzott lakásokra

Nagy érdeklődés kísérte azt a sajtótájékoztatót, melyet Natalija Panova, a megyei állami végrehajtó szolgálat vezetője tartott. A média munkatársai betekintést nyertek a kevésbé ismert szervezet életébe.

– A legfontosabb – mondta a szolgálat vezetője –, hogy érvényt szerezzünk az állami előírásoknak, és az állampolgárok jogainak. A szerv nyújt segítő kezet a bírósági döntések érvényesítésében, de akkor is lép, ha a közlekedési bírságokat vagy a Nyugdíjalapba történő befizetéseket kell behajtani.

Az öt havi eredmények alapján az ország legeredményesebb végrehajtó szolgálatának ismerték el a kárpátaljait. Natalija Panova elmondása szerint ez idő alatt 83 197, az előző évinél háromezer ötszázzal több esettel foglalkoztak. A növekedés elsősorban a közlekedési bírságok miatt van. A közlekedés-rendészettől több mint harmincötezer határozat futott be. Mintegy tízezerre tehető a tartásdíjat huzamosabb ideje nem fizetők elleni kényszerítő intézkedések száma.

Az előző év azonos időszakában 535 millió hrivnyát kellett behajtaniuk, az idén ez az összeg 812 milliót tesz ki. Eddig mintegy 37,4 ezer ügynek sikerült pontot tenni a végére. Ez pénzben 218 millió hrivnya sorsának rendezését jelenti, ami a teljes összeg 26,8 százaléka. Ez a mutató is lényegesen jobb az országos 11,5 százalékos átlagnál. Az állampolgárok javára hozott hatósági döntések közül 23 400-at zártak le és 26,9 millió hrivnyát utaltak át az egyének számára.

Sikeresen alakulnak a végrehajtó szolgálat dolgai az állami költségvetéssel szembeni adósságok visszatérítése terén. Itt gyakran kell olyan kényszerítő eszközöket alkalmazni, mint a vagyoni értékek becslése, lefoglalása és értékesítése, bankszámlák zárolása. Az adósokkal szembeni hatékony fellépés például a személygépkocsik elkobzása, amit a közlekedési rendőrséggel közösen gyakorolnak. De lehetőségük van a vétkesek útlevelének bevonására is. A legdrasztikusabb lépés a kilakoltatás és az ingatlanok áruba bocsátása.

A notórius tartozóktól az idén 850 személygépkocsit koboztak el, további 3700 jármű ellen körözést adtak ki. Ezeket a rendőrséggel közös, hetente ismétlődő akcióik során igyekeznek kiszűrni a forgalomból. A polgár abban az esetben kerülheti el az elkobzást, ha rendezi tartozását.

Nagyon sok elvált szülő feledkezik meg a bíróság által megítélt tartásdíj fizetéséről. Jelenleg mintegy 9500 ilyen ügyük van folyamatban. 511 szülői kötelességét megtagadó személy ellen bűnvádi eljárást indítottak. Ezek az apák, anyák általában arra hivatkoznak, hogy nincs jövedelmük. Ugyanakkor sokan közülük a határátkeléskor buktak le, amikor éppen külföldi munkavállalásból voltak hazatérőben, vagy oda indultak. A hatóság bevonta az útlevelüket. A végrehajtó szolgálat a köztartozások miatt 1050 ukrán állampolgárt fosztott meg a külföldre utazás lehetőségétől.

Komoly fejtörést jelent a vagyoni végrehajtás. Az elkobzott ingatlanokat például a fizetőképes kereslet hiánya miatt nehéz értékesíteni. Másrészt nem sokan kívánnak olyan problémás ingatlanhoz hozzájutni, melyből ki kell lakoltatni az ott élőket. Az idén mintegy 101 millió hrivnyára becsült lefoglalt ingatlant próbáltak értékesíteni, de eddig csak 5,5 millió folyt be.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó