2010. június 15., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 86. (949.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Két község – egy közösség

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) helyi alapszervezeteinek szervezésében családi és sportnapra gyűltek össze a fertősalmásiak és a nagypaládiak. Mint azt Bíró Vencel, az UMDSZ fertősalmási alapszervezetének elnöke elmondta, Szabó Ambrussal, az országos szövetség paládi szervezetének vezetőjével arra gondoltak, itt az ideje, hogy a kultúra is az őt megillető helyre kerüljön, és a családok számára megfelelő szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget biztosítsanak.

Az idő kiváló volt, így a kulturális program részeként színpadra lépő paládi és almási ovisok, a két község műkedvelő együttese, valamint a Nagypaládi Művészeti Iskola növendékei kellemes környezetben adhatták elő műsorszámaikat. A megyeszerte ismert Kokas-banda most is vidám hangulatot varázsolt.

Nagypaládon már a kora reggeli órákban nagy volt a nyüzsgés: a standok megteltek áruval, a gyerekeknek előkészítették a légvárat, és a focipályán is készültek a mérkőzésekre. A kispályás labdarúgótorna az UMDSZ Barátság Kupájáért zajlott. Ezen a paládi és az almási csapatok mellett részt vett a két település határőrségének együttese, valamint a paládi cigányok gárdája is. De volt rönkemelő verseny és kötélhúzásban is összemérhették erejüket a férfiak.

– A sport minden közösség életében nagyon fontos dolog. Örülök annak, hogy itt, a Tiszaháton sportszerető emberek élnek – mondta Gajdos István. Az UMDSZ elnöke kihangsúlyozta: mivel a mai nap a sportról és a családról szól, elkerülhetetlen a gyermekeinket érintő igen fontos téma, a továbbtanulás.

– Sikerült elérni, hogy Ukrajna új vezetése eltörölte a közösségünket negatívan érintő intézkedéseket, a végzőseinket hátrányos helyzetbe hozó rendeletet. Ezt közös erővel, összefogással harcoltuk ki! – hangsúlyozta Gajdos István, majd arra kérte a szülőket, hogy rokonaik, barátaik, ismerőseik körében hassanak oda, hogy azok a magyar szülők, akik még nem döntötték el, milyen iskolába adják gyermekeiket, bölcsen határozzanak, hiszen magyar gyermeknek magyar iskolában a helye.

Végül a hétvégi paládi választásokkal kapcsolatosan Gajdos István arra kért mindenkit, támogassák azt a jelöltet, aki szívvel-lélekkel és hozzáértéssel vezeti majd a két települést. Ez az ember pedig Bíró Vencel!

Zubánics László kiemelte, a látottak alapján leszögezhető: a két község közössége igazi egységet alkot.

– Az itteni emberek értékek hordozói és teremtői. Igyekszünk támogatni aktív alapszervezeteinket, közöttük a fertősalmásit. Elnöke, Bíró Vencel régebben is és a jelenben is mindent megtesz annak érdekében, hogy Nagypalád és Fertősalmás kulturális, oktatási és sportintézményei megfelelő szinten működjenek, fejlődjenek – szögezte le az UMDSZ Nemzeti Tanácsának elnöke.

A késő délutáni órákban került sor az eredményhirdetésre. A labdarúgó-tornát a Gyuszi FC nyerte, így ők vihették haza az UMDSZ Barátság Kupát. A nap gólkirálya Kulcsár László, a súlyemelés legerősebbje Fegyir Rebhov lett, a kötélhúzásban a Bornemissza csapat győzött.

Az eseménydús napot a Tiszapéterfalvai Művelődési Ház jazz-zenekara és a Stílus együttes fellépése zárta.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó