2010. június 15., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 86. (949.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Hír-Tár
Méretes költségvetési lyuk

Néhány kis- és középvállalkozás, költségvetési intézmény és farmergazdaság kivételével Kárpátalja összes vállalatának, közületének működése veszteséges az idén. A költségvetési hiány eddig 21 millió 100 ezer hrivnya. A jól prosperáló cégek 185 millió 200 ezer hrivnya nyereséget könyvelhetnek el, közülük az ipari egységek 96 millió 300 ezret. A kereskedelmi, a gépkocsijavító és a közszükségleti cikkeket gyártó vállalatok pozitívuma 41 millió 400 ezer hrivnya. Az ingatlanközvetítő irodák és szolgáltatási cégek idei nyeresége együttesen 36 millió 900 ezer hrivnya. A megye összes vállalatának 34,6 százaléka veszteséges az év első öt hónapjában, az összegszerű hiány 200 millió 600 ezer hrivnya. Ebből az iparvállalatok részaránya 148 millió 200 ezer.

Mindennapi számítógép

Lassan megszokott mindennapi használati eszközeink sorába lép a számítógép. A statisztikai kimutatás szerint megyénkben ma már egyetlen olyan cég vagy hivatal nincs, ahol ne használnának computert, melyek száma elérte a negyvennégyezret. A legjelentősebb korszerű gépparkkal a megyeszékhely vállalatai rendelkeznek. Ungváron összpontosul a kárpátaljai számítástechnikai eszközök több mint harmincnyolc százaléka. A berendezések 28,3 százalékát az állami szférában, 21,8 százalékát az oktatásban, 10,7 százalékát pedig a feldolgozóiparban használják.

Kettős tragédia a Tiszán

A hétvégén vidékünkön hárman fulladtak vízbe fürdőzés közben. Királyháza térségében két fiatalember holtteste után kutatnak a Tiszában. A tizenhét és tizenöt éves fiú eddig tisztázatlan körülmények közt veszett a folyóba. Perecsenyben egy halastó vizében lelte halálát az a huszonhat éves lány, aki barátnőjével strandolt a fürdőzésre alkalmatlan helyen. A szerencsétlen fejest ugrott a tóba, de a felbukkanását a barátnője már hiába várta. Értesítette a vízimentőket, akik megtalálták és kiemelték a lány holttestét.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó