2010. június 15., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 86. (949.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Tombolt a hőség, fogyott az eper

Az elmúlt hét végén Szőlősgyulán az eperé volt a főszerep. A már hagyományos fesztiválon az ételek zöme ebből a mézédes piros gyümölcsből készült.

– Örülök annak, hogy még a nagy hőség sem tudta elrontani a jó hangulatot – mondta Jáger Katalin, a Dél-ugocsai Falusi Zöld Turizmus és Agrárturizmus Járási Egyesület vezetője, aki már évek óta a fesztivál főszervezője. –Szakácsaink alaposan megizzadtak, hiszen a tűző napon főzték a bográcsgulyást, az eperlekvárt és -pálinkát, sütötték a csöröge- fánkot. Ám állták a sarat, vagy inkább a hőséget.

A megye határain túlról érkezett turisták megkóstolhatták a magyaros töltött káposztát, a környék legismertebb süteményeit is. Kiss Ibolya helyi könyvtáros jóvoltából színvonalas népművészeti kiállításban gyönyörködhettek a látogatók, a zenéről többek között id. és if. Csetneki Ferenc gondoskodott. A Domonkos Izabella vezette batári tánccsoport előadása pedig fergetegesre sikeredett. A gyerekek a körhintának és a játszóháznak örültek igazán.

– A cibere a Kiss családnak hála olyan finomra sikeredett, hogy egy szemig elfogyott – meséli nevetve az egyesület elnöke. – Nem kellett szégyenkeznie Nagy Tibornak sem, aki a pálinkafőzés felelőse volt, hiszen nagy volt a forgalom körülötte.

Nemcsak kóstolni, de vásárolni is lehetett a szamócából. Míg a nevetlenfalui Váradi Sándor terméke ropogóssága, a szőlősgyulai Paládi Andoré az íze, addig az aklihegyi Tamás Zsolté termetessége révén lopta be magát a jelenlévők szívébe. Ez utóbbiból hat darab nyomott egy kilót. A legszebb darab 15 deka volt.

A késő estig tartó fesztivált utcabál zárta.

Varga Márta

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó