2010. június 15., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 86. (949.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Szempont
Miért nem egységesek az árak?

Javában tart a közlekedési eszközök technikai állapotának kötelező ellenőrzése. A lebonyolításban semmi lényeges változtatást nem eszközöltek, lapunkhoz mégis számos kérdés, epés megjegyzés fut be. Sokan kifogásolják például, hogy változó a vizsgáztatás ára.

– Az emberek a rendőrséget szidják, mert vidékenként más-más összegbe kerül a járművek műszaki vizsgáztatása.

– Ami a DAI szolgáltatásait illeti, azok ára nem változott és mindenki számára egyforma. A számítógépes rendszer igénybevételéért egységesen 24 hrivnyát számfejtünk, és az igazoló lap (tehtalon) is minden ügyfél számára 32 hrivnya 50 kopijkába kerül.

– Akkor miért a sok panasz?

– Az autósok valószínűleg a vizsgáztatás érdemi részét végző szervizállomások tarifáira gondolnak. Vidékünkön jelenleg harminchét ilyen hely áll az állampolgárok rendelkezésére. Ezek magánvállalatok és természetes, hogy más-más árakat szabnak. Mivel bármelyik igazolását elfogadjuk, a gépjármű-tulajdonosok is válogathatnak, oda mehetnek, ahol olcsóbb.

– Az utóbbi években gyakran változott a határidő.

– Az idén valószínűleg nem fog. A végső határidő december 15.

– Mégis vannak, akiket már megbírságoltak a közlekedési járőrök, mert nem estek át az ellenőrzésen.

– Ezek az autósok minden bizonnyal már az új típusú műszaki talonnal rendelkeznek, melyek felső peremén egy kis kockákra felosztott fehér sáv fut végig. A kockákban lévő számok a hónapokat jelölik. Ha valaki például ez év májusában esett át a vizsgán, a talonon kivágják az ötös számú kockát. Ebből tudja a közlekedési rendőr, hogy az autó forgalmi engedélye 2012 májusáig szól. Aki tehát a korábbi vizsgán már ilyen talont kapott, az nézze meg jól, mely hónapig érvényes.

– Mire számíthat a lejárt műszakival közlekedő?

– A késedelemért 340 és 680 hrivnya közötti bírságot szabhatnak ki.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó