2010. június 12., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 85. (948.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
KeNako – Itt az idő!

Elkezdődött a dél-afrikai labdarúgó-vb. Valamit már a házigazda nyelvén is tudunk! Végre, újra igazi jó meccseket láthat mindenki, aki él-hal a futballért. Persze a hölgyek, akik nem szeretik annyira a focit – tisztelet a kivételnek! – egy hónapig szúrós szemmel néznek majd ránk, de nyilván ők is kiengesztelhetőek... De ebbe most ne menjünk bele.

Sokféleképpen lehet latolgatni az esélyeket, ezt már előző lapszámunkban is megtették kárpátaljai szakemberek. Így inkább máshogy teszem fel a kérdést: nem arra keressük a választ, hogy ki fog diadalmaskodni, hanem hogy kinek kellene nyernie. Mégpedig a világgazdaság szempontjából!

Az egyik holland bank gazdasági szakértője rendszeresen megvizsgálja a világversenyek előtt, hogy a globális gazdaság kiegyensúlyozott működését milyen végkimenetel segítené a legjobban. Ez nem vicc. A 2006-os vb előtt olasz–német döntőt jósoltak olasz győzelemmel – ez pedig szinte hajszálpontosan be is jött, csak éppen a házigazdákat nem a fináléban, hanem az elődöntőben győzte le Marcello Lippi együttese. Mondhatnánk erre, hogy a világgazdaság már csak ilyen, törekszik az egyensúlyra és ennek megfelelően alakítja az eseményeket, de nehéz azt állítani, hogy mondjuk David Trezeguet ezért lőtte volna kapufára a döntőben a maga tizenegyesét.

De ugorjunk vissza a fekete kontinensre! A pénzügyi krízistől még nem szabadult meg a világ, a globális össztermék jelenleg is alacsonyabb a 2008 előtti szintnél. Számtalan magyarázat és elmélet született és fog még születni arra, mi volt a válság oka, de nézzük most a számok tükrében, ki nyerje a vb-t? Gazdaságának méretei alapján a résztvevők közül csupán nyolc ország tudja jól észlelhetően befolyásolni a világot: az Egyesült Államok, Japán, Németország, Franciaország, Anglia, Olaszország, Brazília és Spanyolország. A fő sportszakmai esélyesek is benne vannak ebben a körben (talán csak Argentína és Hollandia hiányzik, de ők is közel vannak ehhez a szinthez) – persze ne gondoljuk, hogy mindez a véletlen műve, biztosak lehetünk ugyanis abban, hogy ma már nemigen nyerhet vb-t olyan ország, amelynek gazdasága legalább minimálisan nem meghatározó tényező a világban. A képlet szerint a németeknek és a japánoknak pozitív a folyó fizetési mérlegük (5%, illetve 3% a többlet a GDP arányában), elmondhatjuk tehát, hogy e két csapatnak kellene játszania a döntőt a világgazdaság szempontjából, és mivel a háromszoros világbajnok az esélyesebb, ezért – Ballack-kal vagy nélküle – a számok tükrében nekik kell nyerniük a kupát.

Mindez persze inkább csak egyenletek és számok halmazának végeredménye, mintsem sportszakmai esélylatolgatás. De jó tudni, hogy a világgazdaság főszereplői sem csupán szurkolói hovatartozásuk miatt izgulnak a vb-n.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó