2010. június 12., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 85. (948.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Új adatok a Tiananmen téri eseményekről

Kissé misztikus körülmények között szenzációs könyv jelenik meg június 22-én Hongkongban az 1989-es Tiananmen téri eseményekről: az akkor kínai miniszterelnök, Li Peng naplója.

Li Peng műve számos olyan részletet tartalmaz, amelyek vagy nem voltak ismeretesek eddig, vagy más beállítást adnak eddigi tudásunknak. A könyv bevezetője szerint például 313 halottja volt a június 4-i katonai fellépésnek. Az eddig forgalomban lévő számok a 23-tól (Yuan Mu kormányszóvivő) a "néhány ezerig" terjedtek. Érdekes, hogy ez a szám megegyezik a Tiananmen Iratok című dokumentumgyűjteményben idézett számmal. Ez utóbbi mű állítólagos kínai párt- és kormánydokumentumokat tartalmaz, melyek hitelességét máig nem ismerték el az érintett szervezetek.

Az események rekonstruálása szempontjából fontos, hogy Li ír egy olyan titkos találkozóról, amelyről senki nem tudott. Az eddig ismeretes volt, hogy a diákokkal való tárgyalás pártján álló Zhao pártfőtitkár elutazott Észak-Koreába, s ezalatt Pekingben április 24-én a Politikai Bizottság lényegében egységesen a katonai beavatkozás mellett döntött. A meglepő egységre most magyarázatot ad, hogy előző este Li és a volt államfő, Yang Shangkun találkoztak Teng Hsziao-pinggel, az ország tényleges vezetőjével, s megegyeztek a döntésről, melyről feltehetően azonnal mindenkit tájékoztattak.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó