2010. június 12., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 85. (948.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Slota szerint Szvatopluk ronda, mint a föld

Ján Slota szerint a kormányfő privatizálta a szlovák történelmet, a szláv fejedelemnek a pozsonyi várban felavatott lovasszobra pedig ronda, mint a föld.

Szinte emberfeletti erőfeszítéseket tesznek a szlovákiai pártok vezetői és kampánymenedzserei annak érdekében, hogy a szombati választások előtti kampányfinisben minél több potenciális szavazó figyelmét keltsék fel. Ez leginkább Robert Ficónak sikerült. Csak éppen nem olyan eredménynyel, ahogy azt eltervezte – állapítja meg cikkében a Népszabadság.

A szlovák kormányfő – aki a jelenlegi vezető kormánypárt, a Smer elnöke is – négy éve nagyot álmodott. Elhatározta, hogy végérvényesen a szlovák államiság jelképévé, egyszersmind Pozsony egyik látványosságává alakítja a várat. Nem sokkal hatalomra jutása után kormánya 39,8 millió eurót hagyott jóvá a nagyszabású felújításokra. A megbízatást a formális pályázat végén az a cég kapta, amelynek a tulajdonosa a Smer egyik mecénása. Fico azt is keresztülhajszolta, hogy a Szvatopluk-emlékművet a pozsonyi vár várudvarán állítsák fel.

– Valószínűleg nem mindenkinek fog tetszeni, de kimondom: Szent István nem a mi királyunk. A szlovákok királya Szvatopluk – harsogta több nemzeti rendezvényen. Hiába figyelmeztették őt a történészek, hogy a nagymorva fejedelem sosem volt király, ráadásul ő űzte el Cirill szláv hittérítőt és tanítványait a szláv birodalomból, a kormányfő-pártelnök nem tágított. Ivan Gasparovic államfővel, Pavol Paska házelnökkel civil szervezetet hoztak létre, amely adományokat gyűjtött a nagy mű elkészítésének és felállításának költségeire. 270 ezerre rúgtak a kiadások, ám csak 122 650 euró gyűlt össze. Azt sem tudni, hogy honnan. Állítólag állami cégeknek üzenték meg, hogy diszkréten tegyenek eleget hazafias kötelességüknek. Most pedig azt, hogy válság ide vagy oda, még adakozzanak.

– Szvatopluk korábban volt itt, mint Szent István a magyarok, vagy Szent Vencel, a csehek patrónusa – ragyogott a kormányfő. Majd a nemzeti egység fontosságáról beszélt, holott egyetlen más pártelnök sem vett részt az ünnepségen. Még Ján Slotánál is kiverte a biztosítékot eddigi koalíciós szövetségesének cselekedete. – A kormányfő és a Smer privatizálta a szlovákság történelmét, hiszen Rastislav sokkal inkább volt szláv érzelmű fejedelem, mint Szvatopluk. Az a ló pedig, amelyen a vezér ül, egyszerűen randa és úgy látom, hogy szomjas is... – vélekedett rendkívüli sajtótájékoztatóján a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. Kivételesen sokan értettek egyet vele. – A lovasszobor egyszerűen selejt, már-már perverz. Számos kidolgozatlan elemmel és leegyszerűsített jelképpel pedig a szocialista realizmus gyászos éveit juttatja az eszembe – szörnyülködött Roman Ondák neves szlovák képzőművész.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó