2010. június 12., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 85. (948.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Még mindig gödörben a falusi turizmus

Tavaly nem zárt túl jó évet a Dél-ugocsai Falusi Zöld Turizmus és Agrárturizmus Járási Egyesülete. A világválság hatására jócskán megcsappant a turisták száma. Ám ez sem szegte kedvüket, hagyományteremtő fesztiválokat szerveztek, megpróbálták menteni a menthetőt, miközben reménykedtek egy jobb évben.

– Sajnos az idén sem számítunk javulásra – panaszolja Jáger Katalin, az egyesület vezetője. – Eddig úgy tűnik, még a tavalyinál is kevesebben veszik igénybe szolgáltatásainkat. Néhány csoport jelentkezett Lembergből. Ők már a fesztiválokra jönnek. A pontos dátumokat azonban nem tudtuk előre lefixálni, mert valamennyi időjárásfüggő. A múlt évben is megtréfáltak bennünket az elemek. Az eperfesztivált egy héttel előbb kellet megrendezni, de már akkor is alig volt a gyümölcsből. Most június 13-án, vasárnap rendezzük az eperfesztivált.

– Vannak, akik kizárólag ezekre a rendezvényekre jönnek?

– Igen, és elsősorban az ország szomszédos megyéiből. Elmondásuk szerint a mi rendezvényeink egyáltalán nem hasonlítanak a náluk is mind gyakrabban megrendezett vásárokra. Élvezték, hogy a helyszínen főztük a pálinkát, és bárki megkóstolhatta. Ízlett nekik a csöröge fánk, a bográcsgulyás. Ezek a hagyományos programok holnap sem maradnak el. Zene, tánc, különféle játékok, versenyek szórakoztatják majd a vendégeket. Lesz vidámpark, népművészeti kiállítás, a megye határain túlról érkeznek árusok is. Remélem hangulatosra sikeredik a fesztivál, és mindenki jól érzi majd magát. Nagy az érdeklődés a magyar gasztronómia iránt. A vendégek azt kérik, hogy ne ukrán, kizárólag igazi magyar ételeket főzzünk nekik. A bográcsgulyás, a csirkepaprikás a menő. A hölgyek szinte kivétel nélkül elkérik valamelyik étel receptjét. A magyarországiak viszont elsősorban a történelmi helyekre kíváncsiak. Vannak, akik konkrét elképzeléssel jönnek, mások viszont tanácsot kérnek, mit érdemes felkeresniük, megnézniük megyénkben. A nálunk üdülőknek reklámanyagokat adunk búcsúzóul, és már többen jöttek olyanok, akik a prospektusokból szereztek tudomást falusi turizmusunkról.

– Nem próbálják újabb fesztiválokkal, egyéb rendezvényekkel növelni az érdeklődők számát?

– Sajnos, nincs rá lehetőségünk. Akárcsak a turistának, nekünk is pénz kell a szervezésre, lebonyolításra. Például a tavalyi szilvafesztiválra egy kopijka támogatást sem kaptunk, az egyesület tagjai hordták össze a hozzávalót. Ennek ellenére jól sikerült.

Ám ez nem biztos, hogy legközelebb is bejön, s nem is ez az ideális megoldás. Szeretném megvalósítani a már évek óta dédelgetett nagy álmomat, az Ugocsai Hagyományőrző Táj- és Rendezvényház létrehozását. Az elképzelések szerint, a gyerekeket szakavatott mesterek tanítanák csuhéfonásra, fafaragásra, szövésre, fonásra stb. Egy teljesen lerobbant épületet részben sikerült felújítani. Nagyon remélem, hogy nem kell lemondanom a tervemről, s a gyerekek hamarosan birtokukba vehetik az épületet.

– Mire van a legtöbb panasz a vendégek részéről?

– Még mindig az infrastruktúrára, hiszen útjaink minősíthetetlen állapotban vannak. Mégis optimistán és bizakodva nézünk a jövőbe, talán egyszer ránk kacsint a szerencse.

Varga Márta

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó