2010. június 12., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 85. (948.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Erdélyt és Kárpátalját bemutató fotókiállítás

Ismét látogatók zajától volt hangos a beregszászi Európa–Magyar Ház kiállítóterme. Ezúttal Lőrinczy László törökszentmiklósi fényképész munkáit tekinthették meg az érdeklődők.

– Minden képnek története van, amihez egy monda vagy egy legenda kapcsolódik. Tehát mindegyikre úgy kell tekintenünk, mint valamely történelmi esemény egy pillanatba való sűrítésére – emelte ki a megnyitón Zubánics László. A Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) elnöke emlékeztetett: a fényképezés korszakát megelőzően ezeket a momentumokat még vásznon örökítették meg.

– Most, amikor már színes, digitális fényképezőgépet vehet az ember a kezébe, és elég ügyes, meg tudja ragadni azt a pillanatot, ami egy másodperc múlva már nem létezik – folytatta. – A gyűjtemény, amit most itt látunk, Kárpátalját és Erdélyt mutatja be. Olyan helyszíneket, ahová nem mindenki jut el.

Lőrinczy László megköszönte a lehetőséget, majd röviden szólt a munkáiról. Elárulta: számára a fotózás hobbi, ugyanakkor amióta nyugdíjba vonult, egyre több időt szán szenvedélyének.

– Mindig is érdekelt a természet. Csodáltam azokat a fényképeket, amelyek gyönyörű tájakat ábrázoltak. A feleségemmel elég későn kezdtük el a természetjárást, de most bepótoljuk. 2003-ban vettem az első digitális gépemet, amit azóta még modernebbre cseréltem. Az biztos, hogy az egyre jobb fényképezőgépek csodákra képesek, kristálytiszta fotókat lehet velük készíteni. Erdélyben 2006-ban jártunk először, azóta szinte minden nevezetességét felkerestük. Kárpátalja történelmi helyein is voltunk már. Nem is tudom, melyik vidék szebb. Azt hiszem, mindkettő, hiszen a történelmi Magyarország része ez is, az is – mondta Lőrinczy László.

H. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó