2010. június 12., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 85. (948.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Fiatalok és a bűn vonzereje
Akik már elkövették életük első komoly bűncselekményét

Kárpátalján mintegy 291 000 fiatalkorú él. A tizennyolc éven aluliak mögött bezárultak az iskolák, technikumok, gimnáziumok ajtói és hirtelen ott találják magukat a nagy semmittevés közepén. Sajnos, keveseknek adatik meg, hogy legalább a vakáció egy részét valamilyen táborban töltse. A többség nyári elfoglaltság keresése közben könnyen kerül az utcára, ahol számtalan veszély, bűnre csábító alkalom leselkedik rájuk.

A vakáció idején alaposan megszaporodik a bűnüldözők dolga, mondja Pavlo Hotra, a megyei rendőr-főkapitányság fiatalkorúak ügyeivel foglalkozó osztályának vezetője. Pedig az osztály munkatársai már hónapok óta próbálnak elébe menni a problémának. A bűnmegelőzés a fiatalkorúak körében a legfontosabb, mert a megtévedt ifjakból válhatnak legkönnyebben bűnözők. Az idén egyebek között Ital és kábítószer, Nyilvántartás, Csellengők és Vakáció fedőnév alatt folytattak le az egész megyére kiterjedő akciót.

A rendőri szerv karöltve a gyermek- és ifjúságvédelmi szakszolgálatokkal 62 csavargással és kéregetéssel foglalkozó gyereket gyűjtött be. Közülük 37-en visszakerültek a családjukhoz, másokat gyermekmenhelyen, bentlakásos iskolákban helyeztek el. Ellenőrizték, mivel foglalkoznak, hogyan élnek és viselkednek a veszélyeztetett vagy problémás magaviseletű fiatalok. A hivatalos névjegyzékben 658 ilyen gyerek szerepel. Közülük 207-en már elkövették életük első komoly bűncselekményét.

Górcső alá vették a nyilvántartásban szereplő 348 hátrányos helyzetű családot is. Legtöbbjükben a szülők többszöri figyelmeztetésre sem változtattak italozó, züllött életmódjukon. Az ezekben nevelkedő mintegy ezer kiskorú közül feltehetően 27-en kerülnek az idén állami gondozásba, mert a szülők enyhén szólva elhanyagolják a velük való törődést. A gyerekeket gyakorlatilag az utca neveli, ami tudni való, mivel járhat.

A vakáció első napjaiban átfogó akció keretében ellenőrizték a fiatalok által sűrűn látogatott szórakozóhelyeket. A megyében eddig 489 ilyen helyről 290 alkohol vagy kábítószer hatása alatt álló tinédzsert állítottak elő. Hasonló kép rajzolódott ki azokban a parkokban, tereken, ahol előszeretettel csoportosulnak az ifjú legények és leányok. A bárok, szórakozóhelyek alkalmazottai közül 45 személyt vontak felelősségre, mert alkohollal szolgáltak ki fiatalkorúakat.

A megelőzést célzó intézkedések ellenére nő a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma. Az előző év azonos időszakában regisztrált 138 esettel szemben az idén már 176-nál tart a statisztika. A rendőr-alezredes által vezetett osztály munkatársai 131 bűncselekményt derítettek fel. A vizsgált ügyek között volt 25 olyan, amikor felnőttek kényszerítettek gyerekeket törvénytelenségek elkövetésére.

Az osztályvezető a közelmúltból vett sztorikat sorol. Az egyik például beregszászi iskolás lányokról szól. A jólszituált családokból származó tizenéves gyerekek, hogy ne szúrjanak szemet, felváltva látogatták a márkás ruhaszalonokat. A drága cuccokat a próbafülkében ügyesen magukra húzták és a zsákmánnyal kisomfordáltak a boltból. Szüleiket nem izgatta, honnan a gyereküknek a sok új ruhadarab. Az ügyben – amiről korábban részletesen is írtunk – jelenleg is tart a nyomozás.

De említésre érdemes az a nagyszőlősi eset is, melyben az egyik iskola tizenegy és tizenkét éves tanulói az éj leple alatt követtek el sorozatos betöréseket. Elsősorban híradástechnikai és élelmiszercikkeket árusító kereskedéseket látogattak. Minden esetben a tetőt bontották ki és felülről hatoltak be az üzletbe. A rendőrök az elkövetés módjából jöttek rá, hogy ugyanazon tettesekkel van dolguk.

A betörésből származó műszaki cikkek jelentős részét megtalálták a házkutatások során. A szülők, akik láthatóan keveset törődtek fiaikkal, azt sem vették észre, hogy azok éjszakánként elmennek otthonról.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó