2010. június 12., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 85. (948.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
A légkondi, mint veszélyforrás

Igazán kellemes érzés a kinti hőségből a hűs helyiségbe lépni. Ennek ellenére sokan panaszkodnak a légkondicionálókra. A szakemberek szerint a kifogások sokkal inkább a helytelen használatból fakadnak, mintsem a klímaberendezések "ártó mivoltából". Sokan a kavargó porral és a berendezésekben megtelepedő mikoorganizmusokkal példálóznak. Pedig a korszerű berendezéseket több fokozatú szűrőberendezésekkel látják el. Az ilyen készülékekben nem tudnak megtelepedni a mikroszkopikus élőlények, és a levegőben lévő port is inkább eltávolítják, kiszűrik, mint kavarják.

Lássuk, melyek a légkondicionálókkal kapcsolatos leggyakoribb panaszok.

– A sugárzó hideg levegő az arra érzékenyeknél a kiserek összehúzódását eredményezi és rontja bennük a keringést – mondta el lapunknak Jelizaveta Fatula reumatológus szakorvos. – Az általuk ellátott, táplált szövetek nehezebben jutnak oxigénhez, ez hosszú távon rontja az érintett szövet állagát, hátráltatja a természetes regenerációt, s a porcok fokozatos elvesztését eredményezi. A klímakészülék elsősorban a nyakat, a vállat, a térdet veszélyezteti, hiszen ezeket a testrészeket nyáron nem fedi ruha. A hideghatás derékfájást, korábbi csontsérülések helyén jelentkező panaszokat, idegzsábát is okozhat.

Ami segíthet a megelőzésben: ne állítsuk a készüléket a külső hőmérsékletnél sokkal hidegebbre, 5–6 fok különbség már megfelelő hőérzetet biztosíthat. Különösen fontos ez olyan helyiségekben, ahol csecsemő is van. Ne hagyjuk szabadon a derekunkat. Mivel az állandó testhelyzet, a sok ülés is rontja a keringést a végtagokban és az ízületek körül, időközönként álljunk fel, végezzünk néhány guggolást, mozgassuk meg nyakunkat! Állandósuló fájdalmak esetén melegítsük az ízületeket és az izmokat. Megoldás lehet esténként a gyógyszeres vagy gyógyhatású pakolás.

A légkondicionálás közvetett módon bizonyos fül-orr-gégészeti betegségek kialakulását is előidézheti. Ezek közül a két leggyakoribb az allergia és az arcüreggyulladás.

– Az egész évben fennálló légúti allergiás tünetek egyik leggyakoribb kiváltó oka a penészgomba spórája és a házi poratka. Ezek a nem megfelelően tisztított légkondicionáló berendezésekben összegyűlhetnek, aztán a gép ventilátora szétszórja őket – mondja Becánics Katalin fül-orr-gégész. – A légkondicionálók szerepe bizonyított az arcüreggyulladás kialakulásában is. A klimatizált térből való ki-be közlekedés, az akár 12–15 Celsius-fokos hőmérséklet-eltérés vérbőséget, majd nyálkahártya-duzzanatot okozhat, ami hajlamosító tényezője az arcüregi gyulladások kialakulásának. Védekezni nem igazán lehet ellene, de korai kezeléssel sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Amennyiben arctáji feszülésérzés, orrfolyás, gyengeség, esetleg hőemelkedés vagy láz jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni.

(magyar)

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó