2010. június 12., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 85. (948.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Adjunk vért másokért!

Hétfőn méltatják világszerte a véradók napját. Ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót Oleg Scsadej, a Kárpátaljai Megyei Vérátömlesztő Állomás főorvosa.

– A központin kívül járásainkban 13 állomás működik. Ezekben csupán begyűjtik az életet adó folyadékot, annak tárolása, átdolgozása, szűrése nálunk történik, s innen kerülnek a szükséges készítmények a megye kórházaiba – tájékoztatott a főorvos.

A betegek ma már nem komplett vért, hanem csupán az abból kivont készítményt kapják, tehát vagy sejtes elemeket (vörös vérsejtek, fehér vérsejtek, vérlemezkék) vagy folyékony vérplazmát stb. S bár eleddig nem fordult elő, hogy valaki ne kapta volna meg a számára életmentő mennyiséget, egyelőre elegendő tartalék is van, ám a véradói kedv az elmúlt tíz évben – az ország többi régiójához hasonlóan – legalább a harmadára csappant.

– Ebben, úgy vélem, elsősorban a szociális-gazdasági tényezők játszanak közre. Megszűntek az állami nagyvállalatok, több ezer korábbi donor most határainkon túl dolgozik. Sajnos, az emberek valahogy önzőbbek lettek, mindenkit leköt a saját problémája. A segítségnyújtás fontossága már csak akkor merül fel bennük, amikor közeli családtagjuk kerül bajba.

Ezenkívül némileg a fertőző betegségektől való félelem is közrejátszott abban, hogy ma gyakorlatilag a rászorulók családtagjai a fő donorok. S valljuk be, a 100 milliliterért fizetett 4 hrivnyás juttatás sem hatott ösztönzőleg. Jó hír, hogy a Miniszteri Kabinet 2006. december 27-én kelt 1821. számú rendelete értelmében jelenleg 40 hrivnyát fizetnek egy deci folyékony életért.

A fertőzéstől való félelem egyébként megalapozatlan. Minden donornál egyszer- használatos, steril eszközöket alkalmaznak, nem történhet meg, hogy csapolás közben megfertőznek valakit. Ezt már Maria Fantics, a vérátömlesztő állomás osztályvezetőjétől tudtuk meg.

– Az is kizárt, hogy a vérkészítményt kapó személy megfertőződjön, ugyanis minden egyes milliliter szigorú immunológiai szűrésen megy át (HIV, hepatitis B, C, szifilisz). Évente közel 22 ezer mintát vizsgálunk. Egyébként számos lappangó hepatitises, sőt idén már öt HÍV-fertőzöttet fedeztünk fel. Ami első hallásra nem tűnik soknak, ám ha figyelembe vesszük, hogy ez az öt ember, tudtán kívül, hány embert fertőzhetett volna meg!..

A készítményt ezután fél évig -40 fokon lefagyasztva tárolják, s amennyiben a véradón ez idő alatt valamelyik kizáró betegség tünetei jelentkeznek, a tőle csapolt készítményt megsemmisítik – mondta el.

Persze nem mindenkiből válhat donor. Az illető véradás előtt szigorú laboratóriumi és orvosi vizsgálatokon esik át, így többek között belgyógyász, bőr- és nemi betegségeket kezelő szakorvos, kardiológus vizsgálja, közel 100 paraméternek kell megfelelnie.

Kárpátalján egyébként 2284 tiszteletbeli donor van. Ahhoz, hogy valaki megkapja ezt a státust, minimum 40 alkalommal kell leadnia 450 milliliternyi életmentő folyadékot. A szakemberek elmondása szerint egyre többen keresik fel állomásukat az ezt igazoló dokumentumokért, a tiszteletbeli donorok ugyanis több kedvezményre jogosultak. Így 50%-os gyógyszervásárlási kedvezményre, térítésmentes fogprotézisre, elsőbbséget élvez a szanatóriumi kezelésre, saját maga határozza meg, mikor veszi ki éves szabadságát, az öregségi nyugdíj számfejtésekor 20%-os kiegészítésre számíthat.

Minden egészséges 18 és 60 év közötti személy kéthavonta egyszer adhat vért. Vannak azonban kizáró okok. Például ha egy éven belül piercing vagy tetoválás "került" a testre, a krónikus szervi betegség (szív-, tüdő-, máj-, vesebetegségek, epilepszia, cukorbetegség, magas vérnyomás stb.), gyógyszerszedés (antibiotikum szedése 3-4 héten belül), tüneteket okozó allergiás állapot, allergia ellen szedett gyógyszer. Nagyobb műtét esetén 1 évig, kisebb műtét után 3 hónapig tilos a véradás.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó