2010. június 12., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 85. (948.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Hétéves a nyár első áldozata

Az Ung vizébe belefulladt kisfiú holttestét lapzártánkig nem találták meg a vízi- mentők búvárjai.

A megyei katasztrófa-elhárítási főosztály sajtószolgálatának tájékoztatója szerint rendőrök, vízimentők kutatnak a Nagyberezna közelében szerencsétlenül járt kisfiú holtteste után. A gyerek pajtásaival a vakációnak és a nagy melegnek örülve fürödni ment a folyóra. A lubickoláshoz arra alkalmatlan és veszélyes helyet választottak. A meder ugyanis tele van kiálló, éles kövekkel.

A fiúk játszadoztak. A víz felé nyúló árvafűz ágaiba kapaszkodva lengtek a levegőben és vetették magukat a habok közé. A hétéves Ruszlan azonban túl nagy lendületet vett és a mély részt túlugorva egy nagy víz alatti kőre zuhant. Pajtásai csak azt látták, hogy a kisfiú mozdulatlan maradt és testéből sugárban ömlik a vér. Annyira megijedtek, hogy nem mertek szerencsétlen társukhoz menni, akit felkapott és elsodort a folyó. Amikor észbe kaptak, Ruszlan testét már elnyelték a habok.

Feltehetően fürdőzés közben fulladt vízbe az a negyvenegy éves férfi is, akinek holttestét a szolyvai járási Szuszkóújfalu (Szuszkove) közelében a vízimentők emelték ki a Latorcából.

A nagy melegben egyre többen mennek víz közelébe felüdülést keresni, mondta el lapunknak Viktorija Bokij, a megyei katasztrófa-elhárítási főosztály szóvivője, ami önmagába véve még rendben van. A nagy baj az, hogy vidékünkön mindössze két olyan nyíltvízi strand van, mely megfelel a követelményeknek. Ezek befogadóképessége korlátozott. A legtöbben ezért az életük kockáztatásával vonulnak ki családjukkal, barátaikkal a folyókhoz, tavakhoz.

A vízi balesetek számát tekintve eddig a 2000. esztendő volt a legtragikusabb. A legszörnyűbb az egészben, hogy nagyon sok az elhunytak között a 15 éven aluli. Gyakorlatilag minden hetedik tragédia alanya gyerek. Az áldozatok közel fele pedig 25–45 év közötti férfi.

A tragédiák a fürdőzésre alkalmatlan helyek és elsősorban a legelemibb biztonsági előírások megsértése miatt történnek. Kárpátalján a kiépített fürdőző helyek tekintetében az előző évihez képest sajnos semmivel nem javult a helyzet. Az alábbi intelmek azonban bármely helyen érvényesek.

Ivan Fedornyak, az Ungvári 2. Számú Vízimentő Állomás vezetőjének felnőttekhez, szülőkhöz szóló intelme, hogy strandoláskor soha ne hagyják felügyelet nélkül a gyerekeket. Lehetőleg csak az arra kijelölt, illetve az ismert és mások által is látogatott szakaszokon merészkedjenek a vízbe. Kerüljék el a gyors sodrású folyószakaszokat. A strandon szigorúan tilos az alkoholfogyasztás! Ittasan senki ne merészkedjen a habok közé. Ismeretlen helyeken ne ugráljanak a vízbe, mert a meder aljában található fák, kövek, idegen tárgyak súlyos sérüléseket okozhatnak. A rosszul úszók soha ne merészkedjenek egyedül a vízbe. Felhevült testtel semmi esetre sem ugorjanak a habok közé.

Apróságok, de életet menthető tanácsok ezek, melyeket érdemes megfogadni, hogy könnymentes és örömteli legyen a nyár, teszi hozzá a szakember.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó