2010. június 12., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 85. (948.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Szempont
Kell-e módosítani a nyugdíjkorhatárt?

Jelenleg 291 861 nyugdíjas él vidékünkön. S bár havi illetményüket eleddig többnyire idejében kézhez kapták, a szakemberek szerint egyre nehezebb előteremteni járandóságukat. Emiatt mind többször szóba kerül, hogy Ukrajnában emelni készülnek a nyugdíjkorhatárt.

– Aktuális a korhatár emelése jelen körülmények között?

– Az a helyzet, hogy a háború utáni években, a nagy baby-boom idején nyolc-tíz gyereket neveltek egy családban. A későbbi generációk már csak egyet-kettőt vállaltak. Vagyis ma tíz nyugdíjasra legfeljebb 1-2 munkaképes felnőtt jut. Ha figyelembe vesszük, hogy azoknak a fele is munkanélküli vagy feketén dolgozik, tehát nem fizeti a járulékot, érthető, miért nincs elég pénz az idősek eltartására. Ideális esetben egy nem dolgozóra legalább két hivatalosan foglalkoztatott személynek kellene jutnia. Kárpátalján a munkaügyi és szociális minisztérium számításai szerint 9,9 százalékos a munkanélküliségi mutató, ám valójában nyilván magasabb.

– Ezek szerint a gazdasági helyzet javulása sem oldaná meg a helyzetet.

– A negatív demográfiai mutatók arról tanúskodnak, hogy az ország belátható időn belül nem fogja tudni megoldani a nyugdíjasok eltartását. Sajnos rákényszerül, hogy tovább dolgoztassa állampolgárait. Sokat lendítene a helyzeten, ha olyan törvények születnének, s olyan adózási rendszer működne, mely mellett a munkaadóknak érdemesebb lenne a tisztességes utat követni. Így a költségvetés is megtelne és a Nyugdíjalap sem vegetálna.

– Igen ám, de Európában nálunk a legalacsonyabb az emberek átlagéletkora. Megtörténhet, hogy a majdani nyugdíjasok meg sem élik kiérdemelt pihenőidejüket.

– Ez valóban a készülő törvény ellen szól, hisz megeshet, hogy a férfiak fele nem élhet majd a nyugállományba vonulás lehetőségével. De tudomásom szerint az emelés elsősorban a nőket érintené. Ami ellen viszont majd a szebbik nem fog háborogni.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó