2010. június 10., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 83-84. (946-947.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
A világháló fogságában!
Segítség, terjed a képem az interneten!

Valószínűleg néhány önjelölt tinicelebritáson (fiatal híresség) kívül kevesen vannak, akik arról ábrándoznak, hogy ők lesznek az új szalacsi bácsik, gínók, matisz nagypapák, ekszöszájz bukok vagy éppen bikicsunájok. Márpedig a legtöbb arc tudtán kívül válik online divattá, pontosan ez a mém lényege: divatszerűen terjed embertől emberig az interneten. De vajon mit tudsz tenni, ha már daily shit-celeb (közösségi oldal) vagy YouTube-mém lettél?

Légy résen

A téma apropója, hogy egy brit tinilány pert vesztett a cég ellen, aki tudtán és akaratán kívül sztárt csinált belőle. A Loaded nevű szaftos szexmagazin ugyanis megtalálta a Bebo közösségi portálon a csaj kihívó képeit, és engedély nélkül felhasználta azokat a lapban, kisajátítva az "epic boobs" kifejezést, ami hamarosan pikáns posztersorozatot indított el az online világban. A képen vicces szöveg hirdeti: az epikus mellek 0,39 másodperc alatt leszbikussá teszik a nőket.

Régi igazság, hogy ami egyszer felkerült a netre, valószínűleg soha nem szedhető már le többé. Nem kell hozzá tech-zseninek lenni, hogy akár utólag is megtaláljuk, amit keresünk, és még a vártnál is durvább képekre és videókra bukkanjunk. Az ijesztő igazság persze az, hogy legtöbbször semmit nem tehetünk képeink jogtalan, futótűzszerű terjedése ellen, ezért a legjobb, ha eleve csak olyan illusztrációt pakolunk fel a Facebookra és a Twitterre, amit évek múltán sem tartunk majd cikinek (gondoljunk csak bele, milyen gáz tud lenni, amikor részegen-meztelenül-vécében-fetrengős fotók szivárognak ki politikusokról és közéleti személyiségekről).

Profitálj a hírnévből

Ha már egyszer beütött a krah, és az általános iskolai osztályfőnököd és a nagymamád is látta a házivideódat, amin Lady Gaga Paparazzi című trackjére pózolsz a fürdőszobában, a legjobb, ha tudomásul veszed a helyzetet és nem bujkálsz többé. Számos példa igazolja, hogy sokan abszolút könnyedén előnyt tudtak kovácsolni a hátrányból, komplett üzletet építettek a terjengő fotó/videó köré, elsőosztályú kapcsolati tőkéhez és remek álláslehetőségekhez jutottak a rendhagyó vizuális kerettörténetnek köszönhetően.

Ott van például a hároméves kislány "epikus" YouTube videója, amit több tízmillión láttak a világon: a gyerkőc a Csillagok háborúja trilógia lényegét foglalja össze másfél percben, amelynek keretében elhangzik "A fényes fickó mindig aggaszt" mondat, ami azóta már szállóige. A család nem vacillált sokat, tonnaszámra gyártja a fényes fickó feliratos kegytárgyakat, bögréket és pólókat, a kislánynak pedig saját rajongói oldalt hoztak létre. Vagy ott van a profitképes mém eklatáns példája, Chris Crocker, akinek nemzetközi online reality-karrierje az ominózus Leave Britney Alone! videóval kezdődött jó pár évvel ezelőtt. Chris azóta Los Angelesbe költözött és előadóművészként fantasztikus multimédiakarriert futott be, YouTube csatornáját pedig naponta több millióan követik figyelemmel. Persze nem csak pénzre és hírnévre tehetnek szert a kultikus mémmé vált figurák: előfordulhat az is, hogy pontosan egy ilyen akciónak köszönhetően kerül előtérbe egy-egy fontos téma. Egy apuka például videó-formátumban dokumentálta egy dél-koreai kislány örökbefogadását. Amikor Losiah, a kicsi mémmé vált, a papa megragadta az alkalmat, hogy az adoptálás fontosságáról és az éhező dél-koreai árvák támogatásáról beszéljen a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt.

Felejtsd el a jogi lépéseket

A gyakorlat azt mutatja, hogy tulajdonképpen lehetetlen jogi úton érvényt szerezni akaratunknak, ha egyszer mémmé váltunk: ahány ország, annyi szokás. Ukrajnában például nem igazán létezik törvényi szabályozás ilyen esetekre. Szélsőséges helyzetben talán kaphatunk bizonyos kárpótlást, de magát a mémet semmi sem állíthatja meg, ha egyszer elindult: napi több millió felhasználót a világ minden sarkában senki nem tud megakadályozni abban, hogy a "lejátszás" és "küldés" gombra kattintson szobája magányában. A legjobb tehát, ha nem is húzod az időt az ilyesmivel, hiszen a perköltséget is a vesztesnek kell kifizetnie, és még győzelem esetén sem állíthatod le a végeláthatatlan mém-tengernek a hömpölygését.

Rándíts vállat, nevess és lépj tovább

Történt egyszer, hogy egy fiatal srác fotója került nyilvánosságra egy fehérnemű-partyról, ahol a fickó egyedül, a lányoktól távol ücsörög, de szemmel láthatóan jól érzi magát. A képből hamarosan mém lett, és milliók készítették el a fotó viccesebbnél viccesebb változatát. Amikor a képen szereplő fiatalembert arról kérdezték, mit szól a sorozathoz, higgadtan és udvariasan válaszolt: "Egyáltalán nem zavar, hogy egymásnak küldözgetik az emberek a képemet, sőt, kimondottan jó poénnak találom ezt az egészet. Jó látni azt is, mások milyen kreatív dolgot tudnak ebből kihozni. Egyelőre nem profitáltam a sikerből és nem is tervezem, de ha horogra akadna valami jó lehetőség, nem mondanék nemet rá.."

Nos, minden bizonnyal ez a legjobb és legokosabb dolog, amit tehetsz, ha egyszer gyorsan terjedő online víruskampány lett belőled. Márpedig azért be kell látnunk, az ördög sosem alszik: ha jelen vagy az interneten és/vagy néha elhagyod otthonodat, erre elméletileg bármikor sor kerülhet...

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó