2010. június 10., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 83-84. (946-947.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Kész, vigyázz, start!
A lapunk által megkérdezett szakmabeliek többsége a spanyolokat favorizálja

Ma a hivatalos nyitóünnepséggel, másnap a pályán a Dél-Afrika–Mexikó mérkőzéssel kezdetét veszi a futball történetének 19. labdarúgó-világbajnoksága. Vajon melyik két csapat lesz a sors által kiválasztva arra, hogy a döntőben pályára lépjen?

Erre a kérdésre ma senki sem tud biztos választ adni. Hiszen szurkoló és szakember legyen a talpán, aki a csoportokból továbbjutó 16 együttest hibátlanul megtippeli. Mert valamennyi csoport legalább háromesélyes. De a G-jelű kvartettből – amelyet mindjárt a sorsolás után "halálcsoportnak" nevezett ki a szaksajtó – bármelyik együttes továbbjutása elképzelhető. És ezzel már választ is adtunk a minden nagy torna előtt visszaköszönő kérdésre: nevezetesen arra, hogy "van-e könnyű csoport"? A válasz csakis nemleges lehet, mivel a mezőny, amelybe a világ legjobb 32 válogatottja kvalifikálta magát, nem biztosíthatott helyet gyenge csapatoknak. A témában vidékünk szakembereinek a véleményét kértük ki.

Fülöp Sándor: olasz-spanyol döntőre számítok

– Reményeim szerint az a csapat nyer, amelyik a legjobban megérdemli – mondta lapunknak adott villámértékelésében Fülöp Sándor, az Ungvári Ifjúsági Sportiskola méltán közismert edzője. – Ha szakértői szemmel nézem, négy válogatottat látok arra érdemesnek és képesnek, hogy a dobogó legfelső fokáért ringbe szálljon. Ha a kieséses szakaszban nem keresztezik egymást, akkor olasz–spanyol döntőre számítok. Az olaszok kitartásuknak és a kifinomult taktikájuknak köszönhetően akár címvédésre is képesek lehetnek. Ugyanakkor a spanyoloknak sem kell a szomszédba menni egy kis futballtudásért. A brazil és argentín válogatottal is számolnunk kell, odaérhetnek a dobogó valamely fokára, talán még a legfelsőre is. Az biztos, jól fogunk szórakozni

Rácz László: Argentína is favorit

– Nálam Brazília, Spanyolország és Argentína tűnik a legesélyesebbnek – nyilatkozta lapunknak a fancsikai származású Rácz László, a Dinamo Kijev egykori legendás középpályása. – A spanyol válogatott kerete és várható kezdőcsapata jórészt azokból a játékosokból áll, akik a 2008-as Európa-bajnokságon aranyérmet szereztek, így az egyéni képességek mellett valószínűleg az összeszokottság sem okoz majd problémát az ibériaiaknál. A torna kiemelkedő favoritja közé tartozik még az argentin válogatott, élén az Aranylabdás Lionel Messivel, illetve a szövetségi kapitány, Diego Maradonával, akinek szakmai döntései nemegyszer verték ki a biztosítékot. Hasonlóan a brazilok kapitányának, Carlos Dungának a döntéséhez, hogy otthon hagyta Ronaldinhót, Ronaldót és Adrianót. Ez arra enged következtetni, hogy ez a vb nem a papíron legtehetségesebb keretekről, hanem kapitányok furcsa döntéseiről fog szólni. Ugyanakkor a rendező ország privilégiuma, hogy meglepetéscsapatként kezeljük

Varga Sándor: ismerem személyesen a sztárokat

A témában megkérdeztük a viski születésű Varga Sándor, FIFA-menedzsert, aki egyértelműen a spanyolokat látja a futball-világ trónján és nekik is szurkol. – Bombaerős a spanyol válogatott, mely még B-csapatával is masszív tényező lenne Dél-Afrikában. Sok labdabirtoklás, türelmes játék, váratlan ritmusváltások és persze az egyéni zsenialitás – ez jellemzi leginkább a spanyol válogatott futballját, amely Eb-címvédőként a világbajnokság nagy esélyese. Személyesen is ismerem Iniestát, Xavit és Fabregast, szerények és alázatos srácok, nincsenek sztáralűrjeik, megértek egy vb-sikerhez. Meglepetésre számítok a házigazda dél-afrikai csapattól. Kilenc játékosuk játszik a világ minden táján, a Fulhamtól a Twentén át a Rubin Kazanyig. Van nemzetközi tapasztalatuk, kevéske tudásuk és "oroszlán szívük!" Na és nekik van a legdörzsöltebb edzőjük, a világot bejárt világbajnok brazil Carlos Alberto Parreira. Nem szabad elfelejtei, hogy Bora Milutinovic után ő vett részt a legtöbb válogatottal a labdarúgó-világbajnokságokon. 1982-ben Kuvait, 1990-ben az Egyesült Arab Emírségek, 1994-ben és 2006-ban Brazília, 2002-ben Szaúd-Arábia csapatával jutott ki. Személyesen is ismerem, – szaúd-arábiai rövid kiruccanásában én is részt vállaltam –, rutinos és dörzsölt szakember.

Szalontai László: Brazília az ász

– Több csapat is labdába rúghat a világbajnoki címért – mondta el lapunknak Szalontai László barkaszói futballkedvelő hűséges olvasónk. Ott vannak a régi favoritok és a feltörekvő újoncok. A Copa America és Konföderációs Kupa-címvédő brazil nemzeti tizenegy az egyik legmotiváltabb a nagycsapatok közül, hiszen a szövetségi kapitány, Dunga mindenáron szeretné bizonyítani, hogy választottjai a sok kritika ellenére is felveszik a harcot a legjobbakkal, játékosai pedig tudják: sokukkal hatalmasat kockáztatott a kapitány. Ráadásul most azt a segítséget is megkapják, hogy Észak-Korea ellen kezdenek, vagyis rögtön elhúzhatnak a riválisoktól. És a kellő motiváció is meglehet, hogy elkerüljék a második helyet: a csoport második helyezettjére vélhetően rögtön Spanyolország vár majd az egyenes kieséses szakasz elején. De említhetnénk az argentínokat, az olaszokat, a németeket, vagy épp az angolokat, viszont nem látom a meglepetés erejét a fekete kontinens csapataiban.

Hogy mit hoz végül a küzdelemsorozat, azt a pillanatnyi forma, mentális, fizikális állapot, technikai–taktikai felkészültség, a zsenik nagy pillanatai, az edzői ráérzések és nem utolsósorban a szerencse dönti majd el! Annyi biztos, az elkövetkező hetekben–június 11. és július 11. között – nem fogunk unatkozni.

Sztepan Szelmenszkij: Messi nemigen fog labdába rúgni

– A legnagyobb esélyesnek a spanyolokat tartom, keretük olyan egyéniségekkel teletűzdelt, akik képesek sorsdöntő pillanatban is kimagasló teljesítményt nyújtani – nyilatkozta lapunknak Sztepan Szelmenszkij, az egyetlen megyei sportlap, a Szporttajm főszerkesztője. – Igen erős bajnokságokban edződnek. A braziloknál viszont pont ezt hiányolom, így bár közel kerülhetnek a tűzhöz, nincs bennük annyi kurázsi, hogy a dobogóra álljanak. Az angolok is nagyon erősek, ám a szélsőséges klímaváltozás visszavetheti a játékosok teljesítményét. Nem írnám le az argentinokat és a németeket sem. Szerintem azért Messi nem igen fog labdába rúgni. Meglepetés- csapatként Nigériát említeném.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó