2010. június 10., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 83-84. (946-947.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
A rejtélyes parasebész

José Arigó 1918-ban született egy brazil kisvárosban. Csak három elemi osztályt végzett, mivel szülei nagyon szegények voltak. Már gyermekkorában is dolgozott. Húszévesen megnősült, majd nekivágott a világnak. Volt kocsis, pásztor és bányász. Végül egy jelentéktelen kisvárosban telepedett le.

Látszatra nem különbözött a többiektől, ám furcsa víziók gyötörték. Olyankor egy fehér köpenyes férfi üldözte, aki német akcentussal beszélt hozzá. A látomások egyre gyakrabban jelentkeztek, végül már napi rendszerességgel megtörténtek. A fehér köpenyes ember azt állította, hogy ő Adolphus Fritz, és katonaorvos volt Európában, egy csatában esett el. Egy nagyon valódinak látszó véres seb éktelenkedett az arcán. Amikor Arigónak megjelent, mindig műtéteket hajtott végre valakin, és közben magyarázta neki, mit, miért és hogyan csinál. Úgy tűnt, a doktor tanítványának tekinti és ezért oktatja folyamatosan. A brazil férfi nem tudott tőle megszabadulni, képtelen volt védekezni ellene. A látomások olyan erővel jelentkeztek, hogy egy különös, felemás fizikai állapotba került, nem tudott magáról.

Aztán 1955-ben egy nap megvalósult a vízió. Arigó transzba esett, átment a szomszéd házba, ahol egy asszony régóta fájdalmakra panaszkodott. A férfi felkapott egy rozsdás kést, felvágta a hasát, kivett a méhéből egy daganatot, berakta a mosogatóba, mellé a kést, és visszament a saját lakásába. A nőt a családja kórházba vitte, ahol összevarrták. A kivett tumorról később kiderült, hogy rákos szövet.

Ez volt az a pillanat, amikor Arigó megadta magát a sorsának, és beletörődött, hogy ezentúl ezt kell tennie. A valóságban szinte analfabéta férfi és a túlvilági "doktori" énje emberek ezreit műtötte meg. A beavatkozásokat Conginhas do Campo kisvárosban, egy templom mellett, a szabad ég alatt hajtotta végre. Mivel páciensei önként egyeztek bele a műtétekbe, pénzt nem kért érte, az orvosok pedig bármikor ellenőrizhették munkáját, úgy gondolta, nem akadályozhatják meg tevékenységét. Számtalan esetben jelentek meg a helyszínen orvosok, sebészek, kutatók a fővárosból, az orvosi akadémia vagy az egészségügyi hivatal munkatársai. Amit művelt, az felülmúlt minden képzeletet. A legnehezebbnek tartott hasüregi műtéteket is elvégezte a "klinikáján". Csak transzállapotban operált. Nem kérdezte meg a betegektől, mi a panaszuk, milyen tüneteik vannak, hol fáj. Amint az illető felfeküdt a műtőasztalra, azonnal tudta, mi a baja. A transzból visszatérve azonban semmire sem emlékezett. Amikor a filmre vett műtétet visszanézte, nem hitt a szemének, és a látványtól elájult.

Annak ellenére, hogy egyetlen idegen nyelven sem beszélt, a parasebész transzállapotban hibátlan latinsággal állította fel a diagnózist. Később elmondta, hogy semmit sem magától cselekszik, dr. Fritz a jobb fülébe súgja, mit kell tennie. Néha megesett, hogy a hang elhallgatott. Ilyenkor Arigó tehetetlenül megállt, mint egy gép áramszünet idején, csak akkor tudta folytatni, amikor újra hallotta a suttogást.

A nagy darab, hentes-külsejű férfi csodákat művelt. Még a legnevesebb tudós-professzorok is elismerően nyilatkoztak róla. Az esetek többségében egy kisollóval, bicskával vagy konyhakéssel dolgozott. Ezeket nem sterilizálta, valahogy nem volt rá szüksége, a betegei nem fertőződtek meg, nem kaptak szepszist. Arigó 96 százalékos eredménnyel dolgozott. A helyi orvos-szövetség azonban többször perbe fogta, de sohasem találtak olyan pácienst, aki ellene tanúskodott volna. A legnagyobb bűneként azt rótták fel, hogy nincs diplomája, s azt a védekezést, hogy tulajdonképpen egy diplomás sebész végzi a műtéteket a férfi kezével, nem fogadták el. Tizennyolc hónapra ítélték, ám még a börtönben is fogadta a betegeket, végzett műtéteket. Végül társadalmi nyomásra szabadon engedték, és folytatta a gyógyítást.

Halálát előre megérezte, és néhány héttel később autóbalesetben valóban elhunyt. Ezzel azonban a csodálatos gyógyítás nem ért véget. Hamarosan egy újabb brazil férfi, majd a testvére is hasonló csodákra volt képes, mint Arigó. Érdekes, hogy ők is autóbalesetben vesztették életüket. Helyüket egy bizonyos dr. Edson Querioz nevű nőgyógyász vette át. Dr. Fritz és Arigó utolsó ismert "megtestesülése" az 1954-ben született Sao Paolo-i mérnök, Rubens Farias volt. Az ő "klinikája" előtt is sorban álltak az emberek.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó