2010. június 10., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 83-84. (946-947.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Med+Info
A kávé illata is felpezsdít?

Elképzelhető, hogy az ébredés utáni kávé illata is serkenti az agyműködést anélkül, hogy akár csak egy kortyot kellene inni.

A legtöbb ember a kellemes íz és a koffeintartalom miatt fogyaszt kávét, de lehet, hogy az illat is serkentő hatással van az agyra. Egy frissen napvilágra került kutatás arra derít fényt, hogy a kávé illata, illetve fogyasztása hogyan befolyásolja az agyi gének és proteinek működését. A szöuli egyetem kutatói szerint ezek voltak az első kísérletek, amelyek azt vizsgálták, hogy a kávé illata milyen befolyással van a szervezetre. A kutatásokat olyan patkányokon végezték, amelyeknél a kísérleteket megelőzően csökkentették az alvási időtartamot.

"Fényesíti" az agyat a zene

Nem csak a vidámságra és jókedvre sarkall a zene, valóságos "csodaszer"lehet a gyermeki agyra, az értelmi és érzelmi fejlődésre.

Az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének kutatói EEG hullámok és már korszerű képalkotók segítségével kimutatták: a fejlődő idegrendszerben tartós változást okoz a "zenei tréning". Hatására a gyerekek érzékenyebben észlelik a finom akusztikai eltéréseket, és az intenzív zenei oktatásban részt vevő gyermekekben a két agyféltekét összekötő idegpályák eltérnek az átlagostól, vastagabbak lesznek. A zene egyfajta "agyfényesítőnek" tekinthető. A kicsiny gyermek és a mama kötődésében nagyon sok olyan elem van, amelynek része a közös éneklés, a közös mozgás, a másokkal való együtténeklés, aminek előnyös hatása kimutatható az agy fejlődésére.

Legtartósabb holttest

Nyikolaj Pirogov, az 1881-ben elhunyt, kiváló XIX. századi orosz orvos bebalzsamozott holtteste jobban tartja magát, mint akár Leniné.

A doktor teste egy templomban nyugszik, és állítólag csak le kell néha porolni. A vinnicai helytörténeti múzeum vezetője elmondta: az altemplomban, ahol üveggel lefedett nyitott koporsóban pihen a már életében csodatévőnek tartott doktor teste, nem szabad beszélni, mert árt a múmiának az ezzel keletkező pára és az erős hang is. Pirogov holttestét David Vivodcev balzsamozta be az ortodox Szent Szinódus engedélyével, de Vivodcev receptjét máig hiába kutatják. Az alkalmazott módszer érdekessége, hogy például eltérően az ókori Egyiptomban használttól, a helyén maradt az agya, szíve és több más szerve is.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó