2010. június 10., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 83-84. (946-947.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Átverés volt az influenzajárvány

Profitra éhes gyógyszergyártó cégek keltettek tavaly pánikot az egész világon, amikor világjárvánnyá nyilváníttatták a WHO-val az új típusú influenzát.

Ezt már három, egymástól független tanulmány is bizonyítja, valamint az is, hogy a gyógyszergyárak azt az összeget akarták behozni a pánikkeltéssel, amit a 4-5 éve terjedő, azóta lecsengett madárinfluenzán veszítettek. Akkor elképesztő mennyiségű vakcinát gyártottak, de mivel raktáron maradt mind, valahogy be kellett hozni a veszteséget.

Legelőször a brit bulvárlap, a Daily Mail világított erre rá, ennek hatására kért az Európa Tanács vizsgálatot. A nyomozással a brit parlamenti képviselőt, Paul Flynnt bízták meg, aki most készült el jelentésével. Legalább 20 egészségügyi szervezetnek dolgozó tanácsadóról sikerült bebizonyítania, hogy pénzügyi kapcsolatban vannak a nagy gyógyszercégekkel, és arra is fény derült, ezek mennyit kerestek mindezzel. A jelentésből az is látszik, hogy az Egészségügyi Világszervezet által megjósolt 7,5 millió halottból 20 ezer lett, Angliában a várt 65 ezerből 500-an haltak meg. A brit egészségügyi szervek 800 millió dollár értékű szerződést kötöttek a gyógyszergyártókkal, amelyek vakcinái most ott porosodnak a raktárakban.

Ezek után méltán elégedettek bevételeikkel a gyógyszercégek. Az a baj, hogy például a rákkutatástól vonták meg ezeket a vakcinára költendő összegeket. Mivel nem volt világjárvány, még nagyobb gond, hogy egy valós veszély esetén már senki sem fogja magát beoltatni – állítja a tanulmányban Paul Flynn képviselő, írja a Blikk.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó