2010. június 10., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 83-84. (946-947.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
A világ legbizarrabb orvosi csodái

Szinte naponta olvashatunk olyan orvosi csodákról, amelyeket a média szívesen tálal sokkoló esetekként: a kutyák rákot diagnosztizálnak, 10 évig élt két szívvel egy ember, valaki felébredt 19 évi kóma után. Ezek tényleg csak kiszínezett esetek? Sok esetben nem! Néhány hangzatos címlapsztori mögött valódi orvosi csoda rejlik.

10 évig élt két szívvel

Egy brit lány, Hannah Clark kardiomiopátiával (a szívizom megbetegedési formája, ami miatt a szív nem képes elegendő vért pumpálni) született. 1995-ben kapott új szívet, amelyet egy szívtranszplantáció során ültettek be, hogy segítsen a beteg szívnek a vér áramoltatásában. Hannah több mint 10 éven át élt két szívvel a mellkasában. 2006-ban a lánynál kilökődési tünetek jelentkeztek, így a londoni sebészek nehéz döntés előtt álltak. Végül eltávolították a transzplantált szívet, hogy lássák, vajon Hannah saját, beteg szíve működik-e. És sikerült! A beteg szerv a beültetett szívvel együtt eltöltött idő alatt "kipihente magát", így Hannah a saját szívével élhet teljesen normális életet.

Ébredés 19 év kóma után

Jan Grzebski 19 kómában eltöltött év után ébredt fel. Egy évvel a rendszerváltás előtt elgázolta egy vonat, és kómába esett. A lengyel férfi a feleségének köszönheti életét, aki csaknem két évtizeden át odaadóan ápolta. Az orvosok nem sok esélyt adtak neki, hogy bármikor is magához tér, de 2007-ben felébredt, és döbbenten tapasztalta a körülötte lévő teljesen új világot. Jan Grzebski a kóma egész idejére emlékszik: "Mindent láttam és hallottam, az orvosokat is, akik egy vagy két hónapot jósoltak nekem, de nem tudtam reagálni."

Halszagszindróma

1970-ben a kutatók felfedezték a TMA-t (trimetilaminuria), amely egy rendkívül ritka genetikai anyagcserezavar. A TMA olyan genetikai mutáció, amely miatt a test túl sok trimetil-amint (egy, a halakban megtalálható anyagot) termel. A betegség fizikai tünetei között szerepel a veríték, a lehelet, valamint a vizelet szagának rothadó halszagra emlékeztető elváltozása. A halszagszindróma nagyon kellemetlen, mivel a betegek állandóan romlott halszagot árasztanak, és szinte semmit sem tudnak tenni ellene. A világon több százan szenvednek tőle, de hatásos gyógymódot a mai napig nem ismer az orvostudomány. A szag intenzitását csak a kolinban gazdag tápanyagok (hal, tojás, máj, szója, dió és egyéb olajos magvak) fogyasztásának csökkentésével lehet enyhíteni.

(Folytatjuk)

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó