2010. június 10., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 83-84. (946-947.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Védőoltás: biztonságosabb vele, mint nélküle

Az utóbbi években már-már divattá vált lemondani a védőoltásokról. Egyes szülők vallási okokra, mások az esetleges szövődményekre hivatkozva tiltják meg gyermekük vakcinálását. A szakemberek nem titkolják, hogy az oltóanyag a páciensek kis százalékánál valóban okozhat szövődményeket, ám ezek jelentősége elhanyagolható, hisz nélkülük a gyerek rokkanttá válhat, sőt életét is vesztheti.

– Melyek a kötelező oltások jelenleg Ukrajnában? – kérdeztük Mihajlo Ragy gyermekorvostól, a megyei gyermekkórház helyettes főorvosától.

– Az egészségügyi minisztérium 2006. február 3-án kelt oltási rendelete értelmében az ország területén tíz betegségtől oltanak kötelezően. Ezek a tuberkulózis, a gyermekbénulás, a diftéria, a szamárköhögés, a himlő, a tetanusz, a kanyaró, a hepatitis B, a vöröshimlő és a hemofília. Valamennyi oltóanyagot központilag, az állami költségvetés finanszírozásával szerzik be. Többségük külföldi készítmény, melyek rendelkeznek a szükséges engedélyekkel. Ma egy gyerek oltásának költségei egyéves koráig 800 hrivnyát tesznek ki.

– A szülők szerint a problémák elsősorban abból adódnak, hogy az orvosok kényelmi okokból, figyelmetlenségből akkor is beoltják a gyerekeket, amikor éppen gyengélkednek, holott ez ellenjavallt.

– Tény, hogy az oltás előtt minden pácienst tüzetesen meg kell vizsgálni és amennyiben gyanú merül fel egészségi állapotát illetően, további vizsgálatokra kell küldeni, s csak akkor szabad elvégezni nála a vakcinálást, ha már nem gyengélkedik. Ez a szakemberek felelőssége.

– Melyek a legveszélyesebb betegségek, amelyektől mindenképpen meg kell ejteni a vakcinációt?

– Az első, egyre fenyegetőbb veszélyt jelentő betegség a tbc, mely az utóbbi években már nem csupán a rossz szociális körülmények között élők között fertőz. Bárhol találkozhatunk vele: az utcán, az autóbuszban, s következményei egy életre szóló rokkantságot okozhatnak. Úgy tűnik, ezzel tisztában is van a lakosság, ugyanis itt mutatkozik a legkisebb ellenállás – kapcsolódik a beszélgetésbe Tetyana Mico gyermekorvos, a megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője. – Ugyancsak elengedhetetlen a diftéria, a tetanusz, a szamárköhögés és a gyermekbénulás kivédése. A kötelező oltási rendszer bevezetése előtt ugyanis a diftéria okozta a legtöbb gyermekhalált. A 80-as években, amikor először jelentkezett az oltásellenes hangulat, Ukrajna területén több mint 19 ezren fertőződtek meg vele, közülük 700-an életüket vesztették. Nagy visszhangot keltett, amikor Ungváron egy család egyszerre két gyermekét veszítette el, mivel egyikük sem volt beoltva. Ezután a szülők mintha belátóbbakká váltak volna, a 90-es évek végére a másfél éves korú gyerekek 99 százaléka megkapta az oltóanyagot.

A szamárköhögés a csecsemőkre a legveszélyesebb, főleg hathónapos korukig. A gyakori rohamok ugyanis, melyek akár ájulást is okozhatnak, agykárosodáshoz vezethetnek. Ezért nálunk háromhónapos korban végzik, de például az USA-ban már hathetes kortól.

Ami a gyermekbénulást illeti, el kell mondanom, hogy 2002 óta nem észleltek járványt az ország területén. Aggodalomra ad okot azonban, hogy Oroszországban egyre több esetet észlelnek, így a turisták, az idénymunkások révén annak kórokozóját bármikor behurcolhatják hozzánk.

A kanyaró évente félmillió életet követel világszerte, s periodikusan, sajnos, Ukrajnában is felüti a fejét, ezért egyéves korban mindenképpen javallott a vakcináció.

A mumsz és a vöröshimlő ugyan nem jelent halálos veszélyt, ám ennek ellenére igen kellemetlen következményei lehetnek. A fiúknál a mumsz szövődményei nemzőképtelenséget okozhatnak. A vöröshimlő pedig a terhes hölgyeket veszélyezteti a leginkább, ugyanis halvaszületést vagy súlyos rendellenességeket eredményez az újszülöttnél.

– A szülők leggyakrabban a hepatitis B és a hemofília ellen tiltakoznak.

– Holott hepatitissel bárhol, a manikűrösnél, a fodrásznál, orvosi vizsgálatok során is megfertőződhetünk. Főleg a valamilyen egészségügyi rendellenességgel küzdő fiatalok számára fontos, akik a műtéti beavatkozás során fokozottabban vannak kitéve a vírusoknak.

A hemofília sem kevésbé veszélyes, hisz agyhártyagyulladás és süketség a velejárója. Ezért nem lehet különbséget tenni a kötelező oltások között. A gyermek egészséges fejlődése érdekében valamennyi elengedhetetlen. S azt se feledjék, a törvény szerint az a gyerek, akinek nincsenek meg a kötelező oltásai, nem látogathatja a közoktatási intézményeket – figyelmeztet az orvosnő.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó