2010. június 10., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 83-84. (946-947.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Washingtont és Moszkvát is megfenyegette az iráni elnök

"Gyakorlatilag megszületett" a megállapodás az Irán elleni új szankciókról – jelentette ki az orosz kormányfő Isztambulban, ahol Törökország, Irán és Oroszország részvételével tartanak biztonsági csúcsot a Teherán atomprogramjáról szóló ENSZ-ülés árnyékában.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) kulcsfontosságú államainak képviselői megegyeztek arról a listáról, amely az Irán elleni szankciók keretében személyeket és vállalatokat sorol fel – olvasható a Népszabadságban. A Londonban tárgyalásokat folytató Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerint az új határozat egyik előnye, hogy további jogi lehetőségeket biztosít az egyes országok és szervezetek – többek közt az Európai Unió – számára. Gates szerint az Egyesült Államok szövetségesei készek arra, hogy az ENSZ-határozaton jóval túlmutató szankciókat foganatosítsanak Iránnal szemben. – Úgy vélem, számos ország kész arra, hogy azonnal cselekedjen" – mondta a miniszter a brit kollegájával, Liam Fox-szal folytatott megbeszélést követően. Hozzátette: még mindig nem veszett el a lehetősége annak, hogy megakadályozzák Irán nukleáris fegyverekhez jutását. – Optimista vagyok afelől, hogy a BT megszavazza a szankciókat.

– Sokat dolgoztunk az ügyön, és úgy véljük, lényegében megszületett a megállapodás a határozatról – mondta a szankciók kapcsán Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki Isztambulban részt vett a Törökország által rendezett regionális biztonsági konferencián. Hozzátette: azt tartják szem előtt, hogy az intézkedések nem lehetnek túlzottak, és nem hozhatják nehéz helyzetbe az iráni népet, ami esetleg akadályozhatja a nukleáris energia békés felhasználását. A szankciók értelmében szigorítanák a pénz- és áruáramlást Irán felé, és kiterjesztenék a már érvényben lévő fegyverembargót is. Putyin a nap folyamán találkozik Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel, aki szintén ott van az Isztambulban zajló Ázsia-konferencián. – Lehetőségünk lesz megvitatni ezeket a problémákat, ha az iráni államfő szükségesnek tartja – mondta az orosz miniszterelnök.

Moszkvában az orosz állami atomenergetikai társaság, a Roszatom igazgatója bejelentette, hogy az iráni Busehrben lévő atomerőmű augusztusi üzembe helyezését követő néhány évben orosz szakértők iráni kollégáikkal együtt fognak Busehrben dolgozni, és közös vállalatként fogják működtetni az üzemet.

Maga Ahmadinezsád az isztambuli csúcson elítélte a készülő szankciókat, mondván, ha életbe léptetik őket, országa nem ül le tárgyalni vitatott célú atomprogramjáról. Az államfő hozzáfűzte: a Brazília és Törökország közvetítésével kialkudott fűtőanyag-csere nem egy olyan ajánlat, amelyet meg akarna ismételni. Az egyezmény értelmében Irán hajlandó átadni 1200 kilogrammnyi alacsony dúsítású uránt, aminek fejében speciális fűtőanyagot kap egy orvosi célú reaktorhoz.

Ahmadinezsád szemléletváltozásra szólította fel Barack Obama amerikai elnököt. – Nem állítom, hogy teljességgel csalódtam volna benne, de ha elszalasztja a lehetőséget, az Egyesült Államok polgárai lesznek az elsők, akik veszítenek – állította az iráni államfő. Szerinte Moszkvának is óvakodnia kellene attól, hogy Irán ellenségei mellé álljon. Az ENSZ BT 15 tagja közül a csúcs szervezésével is regionális nagyhatalmi státusra törő Törökország, valamint Brazília és Libanon valószínűleg nem szavazza meg a szankciókat, vétójoga azonban egyiküknek sincs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó