2010. június 10., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 83-84. (946-947.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Kisebbségbarát törvényt alkottak a Régiósak

A nyelvhasználatot szabályzó bázistörvény elfogadása után, melyet a Régiók Pártja parlamenti frakciója készít elő, azokon a helyeken, melyeken hatályos lesz a regionalizmus elve, a szülők megválaszthatják, milyen nyelven tanuljanak gyerekeik. Ezt Vadim Kolesznicsenko, a párt képviselője jelentette ki – állítja a Podrobnosztyi.

A törvény életbelépése után, Ukrajna bármelyik településén létrehozhatók orosz csoportok az óvodában, amennyiben ezt legalább öt szülő kérvényezi. Ugyanígy alakíthatók az iskolákban orosz tannyelvű osztályok, ehhez tíz kérvény lesz szükséges – idézi a régiós honatya szavait a lap.

Kolesznicsenko kijelentette: amennyiben a csinovnyikok elutasítják ezen alkotmányos jog teljesítését, lehetőség nyílik annak jogi úton való érvényesítésére.

A parlamenti képviselő elmondta: azokon a településeket, ahol a kisebbség lélekszáma meghaladja a tíz százalékot nyelvük regionális státust kap, s ez alól Lemberg, Vinnica, vagy éppen Ivano-Frankivszk megye sem lesz kivétel.

A politikus meggyőződése, hogy a dokumentumot a parlament a közeljövőben napirendre tűzi, s el is fogadja. Kolesznicsenko megfogalmazása szerint: ez a parlamenti többség kötelessége, mivel a törvény a lakosság jelentős részének érdekeit szolgálja.

Mint ismeretes Krím törvényhozása május 26-án az autonóm köztársaságban az oroszt regionális nyelvvé nyilvánította. A döntés megsemmisítése érdekében két nasás képviselő, Mikola Kulcsinszkij és Zinovij Skutjak a Legfelső Ügyészséghez fordult. A kérdésben döntés még nem született.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó