2010. június 10., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 83-84. (946-947.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Elkészült az új adókódex

Tegnapi ülésén a Minisztertanács jóváhagyta az új adótörvényt – tudta meg a Podrobnosztyi. A Kabinet ülésén Mikola Azarov miniszterelnök elmondta, hogy az új kódex megalkotásakor az elsődleges szempont a vállalkozásokra nehezedő nyomás enyhítése volt.

A dokumentum értelmében a jelenlegi 29 adónem 17-re csökken. A befizetendő összeg 2011-ben a jelenleginél 5 százalékkal lesz kevesebb (25 helyett 20). Azt követően pedig évente 2014-ig egy százalékkal mérséklik az adókat.

A gyakorlat azt bizonyítja, hogy az új szabályzásra ugyancsak nagy szükség van, hisz a Gyelo állítása szerint az ország gazdaságának 35 százaléka áthatat- lan. Az árnyékgazdaságban évente mintegy 320 milliárd hrivnya keletkezik, s tűnik el. A számítások szerint mindez az államkasszának 96 milliárdos bevételkiesést jelent.

Egyébként a Gyelo szerint a gazdasági minisztérium által is kalkulált 35 százalék valójában még több is, mivel a tárca az elemzéskor figyelmen kívül hagyta a büntetőjog kategóriájába tartozó cselekményekből származó jövedelmeket. Ilyen például a kábítószer-kereskedelem, a prostitúció, a korrupció. A kutatások adatai szerint az alvilági gazdaságban tavaly 115 milliárd hrivnya cserélt gazdát. Ezt is beleszámítva az árnyékgazdaságban immár a nemzeti össztermék mintegy 47 százaléka tűnik el.

Az elemzők egybehangzó véleménye szerint a jövedelem eltitkolásának egyik fő oka a nagy adóteher. Mivel az új kódex csak jövőre lép életbe, a szakemberek ebben az esztendőben javulásra nem számítanak.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó